شکل‌گیری جنبش دانشجویی؛ آغاز تحولات تاریخ معاصر کشور
کد خبر: 3863050
تاریخ انتشار : ۱۹ آذر ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۰

شکل‌گیری جنبش دانشجویی؛ آغاز تحولات تاریخ معاصر کشور

گروه فرهنگی ـ رئیس دانشگاه بوعلی سینا همدان گفت: به یاد داشته باشیم که تحریم‌ها مختص امروز نیست و از سال ۱۳۳۰ به این کشور اعمال شده، به گونه‌ای که در آن زمان قطره‌ای نفت را نمی‌توانستیم بفروشیم؛ قبل از انقلاب اسلامی دانشجویان به پا می‌خیزند و حادثه‌ای رخ می‌دهد که تاریخ ما را دگرگون می‌کند.

شکل‌گیری جنبش دانشجویی؛ آغاز تحولات تاریخ معاصر کشوربه گزارش ایکنا از همدان، به نقل از روابط عمومی دانشگاه بوعلی‌سینا یعقوب محمدی‌فر رئیس دانشگاه بوعلی‌سینا در مراسم گرامیداشت روز دانشجو که در سالن شهید چمران دانشکده علوم پایه برگزار شد، گفت: اغلب این‌گونه تصور می‌شد که روز دانشجو روز جشن است؛ این تصور صحیح است؛ اما در حقیقت روز دانشجو، روز کرامت و غرور دانشجو است.
محمدی‌فر بیان کرد: روز دانشجو یادواره و بزرگداشت سه بزرگی است که این روز را به نام‌ خود با شهادت مزین کردند.
وی عنوان کرد: جوانان ما سرمایه‌های ارزشمند این کشور هستند؛ اگر به تاریخ میلادیِ ظهور و بروز ناصرالدین شاه بنگرید، می‌بینید آنچه پایه‌های زندگی مدرن را در دنیا ایجاد کرد، در این عصر اتفاق افتاد و به تبع آن توسعه دانشگاه‌ها نیز به وقوع پیوست.
محمدی‌فر افزود: در پنجاهمین سالگرد سلطنت که ناصرالدین شاه عازم ری بود، توسط میرزارضا کرمانی کشته می‌شود و در تاریخ ایران، عصری آغاز می‌شود که تحولات جدی در بردارد.
وی بیان کرد: پس از ناصرالدین شاه، فرزندش مظفرالدین شاه، فرمان مشروطه را امضا می‌کند و چند روز بعد از دنیا می‌رود که این آغازکننده داستانی به نام محمدعلی‌شاه و تحولات جدی در آن دوران است.
استاد گروه باستان‌شناسی دانشگاه بوعلی‌سینا گفت: افرادی که در روشن‌گری مردم در آن روز تاثیرگذار بودند آخوند خراسانی، آیت‌الله بهبهانی، ستارخان‌ها، باقرخان‌ها و ... بودند.
وی خاطرنشان کرد: پس از آن ما داستان تبریز و قهرمانی‌های تبریزی‌ها و آذربایجانی‌ها را داشتیم و مقابله‌ای که با استبداد جدی محمدعلی شاه انجام دادند؛ در آن زمان تبریز حدود ۱۰ ماه در محاصره بود به نحوی که دیگر آبی برای خوردن باقی نمانده بود.
محمدی‌فر اظهار کرد: در کنار آن، قهرمانی‌های ایل بختیاری و لرهای بزرگوار ما بود که به بازگشت مجلس مشروطه کمک کردند‌؛ مجاهدان گیلانی هم تلاش کردند و آزادی را به کشور برگرداندند و در نهایت محمدعلی شاه رفت و فرزند ۱۳ ساله‌ای را به جای نشاند.
وی ادامه داد: پس از آن احمدشاه به حکومت رسید، اما چون توان حکومت نداشت نائب‌السلطنه‌هایی قرار داد و در نهایت دیکتاتوری از آستین انگلیس بیرون آمد.
وی خاطرنشان کرد: جالب است بدانید زمانی‌که احمدشاه در انگلیس بود، پس از قرائت متن سخنرانی شاه انگلیس از امضای عهدنامه با آن‌ها سرباز زد و گفت «من حاضر هستم پادشاهی کشوری را که این عهدنامه را امضا کند با یک خربزه‌فروشی در یکی از دکه‌های سوییس عوض کنم».
وی در ادامه گفت: پس از آن جنگ جهانی اول بود و فاجعه‌ای که بر ایران برجای گذاشت؛ در این فضاها ما اعزام محصلین به خارج از کشور را داشتیم و ‌نهایتا پس از رفتن احمدشاه، قیام‌های کسانی مانند خیابانی و میرزا کوچک‌خان جنگلی را داریم که همه این‌ها مقدمه‌ای بر تاریخ معاصر ایران است.
رئیس دانشگاه ابراز کرد: در زمان رضاشاه و فرزندش به نوعی باستان‌گرایی افراطی را داریم که با برآمدن هیتلر و گرایش به سمت نازی‌ها در نهایت پهلوی اول رفت.
وی اضافه کرد: جنگ جهانی دوم باعث شد یک اتفاق مهم رخ دهد که آن چیزی جز آمدن شاه جدید و قرارگرفتن کشور در تصرف قدرت‌های بزرگ نیست.
محمدی‌فر عنوان کرد: در این زمان، تاسیس دانشگاه تهران را در حدود سال ۱۳۱۳ داشتیم که در آن زمان فعالیت جنبش‌های دانشجویی اعم از مارکسیستی، ملی‌گرایی افراطی و اسلام‌گرایی نیز آغاز شد.

تشکیل انجمن اسلامی دانشجویان در دانشگاه تهران در سال ۱۳۲۱
وی اظهار کرد: در سال ۱۳۲۱ انجمن اسلامی دانشجویان در دانشگاه تهران به وجود آمد که در آن زمان تنها دانشگاه کشور بود، پس از آن دوازده سال عجیب در کشور رقم می‌خورد که از شهریور ۱۳۲۰ تا مرداد ۱۳۳۲ طول کشید و تفکرات گونانی مانند کمونیستی و تفکرات بومی قوی اسلام‌گرایی را مشاهده می‌کنیم.
محمدی‌فر افزود: در این زمان شاهد احزاب گوناگون هستیم؛ مجموعه دانشگاه در معرض چاپ هزاران خبرنامه و ویژه‌نامه در خود است و نهایتا جریان ملی شدن صنعت نفت را تجربه کرده‌ایم.
وی تاکید کرد: به یاد داشته باشیم که تحریم‌ها مختص امروز نیست و از سال ۱۳۳۰ به این کشور اعمال شده، به گونه‌ای که در آن زمان قطره‌ای نفت را نمی‌توانستیم بفروشیم؛ اسناد نشان می‌دهد که دولت توان پرداخت حقوق را نداشته است و بعضا اقلامی را به عنوان حقوق به مردم می‌داد.
رئیس دانشگاه در ادامه یادآور شد: در این فضا دانشجویان به پا می‌خیزند؛ آیت‌الله بهشتی گفته‌‌اند «دانشجو مؤذن جامعه است، اگر مؤذن خواب بماند، نماز صبح شما قضا می‌شود». آن دانشجویان به پا می‌خیزند و حادثه‌ای رخ می‌دهد که تاریخ ما را دگرگون می‌کند.
وی بیان کرد: قصد من از بیان این مطالب این بود که تاریخ معاصر ما مهم است و دانشجویان ما لازم است بدانند.

انتهای پیام
captcha