نقش «تدین» در کاهش آسیب‌پذیری
کد خبر: 3831775
تاریخ انتشار : ۱۱ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۰:۵۴

نقش «تدین» در کاهش آسیب‌پذیری

گروه معارف- رئیس مرکز مشاوره آرامش فرماندهی انتظامی مازندران اظهار کرد: افراد متدین با داشتن هدف و معنای زندگی، احساس تعلق داشتن در زندگی به منبعی والا و امیدواری به کمک و یاری خداوند در شرایط مشکل‌زا آسیب کمتری را متحمل می‌شوند.

نقش «امید به یاری خدا»، در کاهش آسیب‌پذیریبه گزارش ایکنا از مازندران، علی دوستی، رئیس مرکز مشاوره آرامش فرماندهی انتظامی مازندران در یادداشتی به نقش باورهای دینی در سلامت روانی و جسمی پرداخته که متن آن در ذیل می‌آید:

تلاش جهانی در جهت فراهم کردن یک بستر مناسب برای زندگی عاری از بیماری تنها معطوف به پیشگیری و درمان بیماری هایی همچون قلبی و عفونی نمی‌شود، بلکه باید علاوه بر سلامت جسمانی، توجه ویژه‌ای به فراهم کردن محیطی آرام جهت آرامش درونی و سلامت روانی افراد معطوف داشت.

با وجود پیشرفت‌های سریع برای حل مشکلات جسمی انسان‌ها، علم پزشکی هنوز گامی موثر در جهت حل مشکلات روحی و روانی انسان‌ها برنداشته است، این در حالی است که مشکلات روانی نقش مهمی را در ایجاد بیماری‌های جسمی نیز ایفا می‌کند.

هنگامی که انسان دردمند و تنها، ناامید از دیگران در کاهش دردهای جسمی، یا روانی خود راهی به جایی نمی‌برد و درمان‌های کلاسیک کمکی به او نمی‌کند، تنها راهی که برای نجات از اضطراب و افسردگی و دردهای جانکاه او باقی می‌ماند، یاری جستن از ایمان و باور دینی است.

متوجه ساختن انسان به مقوله ایمان به خدا و توحید و بندگی او، نخستین و اساسی ترین آموزه پیامبران الهی و معصومین(ع) بوده است. باور به قدرت خداوند و نیایش او و سر نهادن به خواست و اراده الهی، در تسکین دردها به انسان توان و تحمل می‌دهد و در این حال است که نیازهای روحی تامین می‌شود، سرمایه‌های اخلاقی تبلور می‌یابد و انسان توان آن را می‌یابد که از جسم خود دور شده و درد را حس نکند، یا آن چنان آرامش یابد که تنش را تجربه نکند.

اصلی‌ترین رکن دین، یعنی ایمان به خدای یکتا سبب می‌شود انسان از نگرانی و تشویش خاطر در امان بماند، همچنین او را به پایداری در برابر رویدادهای ناگوار زندگی رهنمون می شود، به گونه‌ای که دیگر هیچ حادثه‌‌ای نمی‌تواند در آدمی تزلزلی به وجود آورد.

بی‌پناهی، احساس بی‌کسی و پوچی که در بیشتر اختلالات روانی به چشم می‌خورد، در اعتقاد به وجود یک حامی مقتدر و پناه دهنده که مصدر نیکی‌ها و کارهای خیر است رنگ می‌بازد و در بالا بردن بهداشت روانی او موثر است.

داشتن معنی و هدف در زندگی، احساس تعلق داشتن در زندگی به منبعی والا و امیدواری به کمک و یاری خداوند در شرایط مشکل‌زا، برخورداری از حمایت‌های اجتماعی همگی از جمله منابعی هستند که افراد متدین با برخورداری از آن‌ها می‌توانند در مواجهه با حوادث فشارزای زندگی آسیب کمتری را متحمل شوند.

در مجموع احتمالا تاثیر مثبت دین بر بهداشت روانی افراد به این دلیل است که دین می‌تواند موجب ایجاد معنی در زندگی فرد شود و بنابر این دین به زیستن و مردن انسان معنی می‌بخشد، موجب امیدواری می‌شود و خوش‌بینی افراد را افزایش می‌دهد، به افراد نوعی احساس کنترل و کارآمدی می‌بخشد که ریشه خدایی دارد و می‌تواندکاهش یافتگی کنترل شخصی را جبران کند.

دین نوعی سبک زندگی سالم برای افراد تجویز می کندکه برسلامت و بهداشت روانی تاثیر مثبت دارد، دین مجموعه ای از هنجارهای اجتماعی مثبت است که اطاعت از آن موجب تایید، پشتیبانی و پذیرش ازسوی دیگران می شود و نهایتا اینکه دین نوعی احساس فرا طبیعی به شخص می‌دهد که بدون تردید تاثیر روان شناختی دارد.

انتهای پیام

captcha