بودجه ۱۴۰۰ شکننده است / توجیهی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد
کد خبر: 3940004
تاریخ انتشار : ۱۹ آذر ۱۳۹۹ - ۱۰:۴۴

بودجه ۱۴۰۰ شکننده است / توجیهی برای مذاکره با آمریکا وجود ندارد

رئیس کمیته اقتصادی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ضمن برشمردن برخی از ایرادات و مشکلات لایحه بودجه ۱۴۰۰، آن را شکننده توصیف کرد و گفت: جهت‌گیری و سمت و سوی فعالیت‌های دولت به سمت مذاکره و کشاندن کشور به سمت برجام را در تدوین لایحه بودجه می‌توان مشاهده کرد.

به گزارش ایكنا از فارس، دومین برنامه از سلسله نشست‌های «خانه ملت» با حضور جعفر قادری، نماینده مردم شیراز و زرقان و عضو کمسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی، امروز، 19 آذرماه به‌صورت مجازی از سوی شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه پیام‌نور فارس برگزار شد.

در این نشست لایحه بودجه 1400 و مسائل ملی و استانی بررسی شد که در آن دانشجویان به طرح سؤالات و مطالبات خود پرداختند.

جعفر قادری در مورد لایحه بودجه 1400 در این برنامه گفت: در ماهیت این بودجه بیش از 40 درصد از منابع وابسته به درآمدهای نفتی و فقط 29 درصد درآمدها از درآمدهای مالیاتی بوده که نسبت پایینی است.

وی با بیان اینکه با این بودجه نفتی، اتکا به منابع مالیاتی کمتر شده و اشکال جدی به آن وارد است، افزود: این اشكال از این نظر است که بخش قابل توجهی از منابع را از طریق استقراض از مردم تأمین می‌کند که موجب استقراض از بانک مرکزی می‌شود و افزایش پولی، نقدینگی و نرخ تورم را به دنبال دارد و بیشترین آسیب هم در این جریان متوجه قشر کم درآمد و حقوق بگیر جامعه می‌شود.

نماینده مردم شیراز در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: رشد وابستگی به نفت، کاهش سهم درآمدهای مالیاتی و فرض خوشبینانه دولت مبنی بر صادرات روزانه بین یک میلیون تا 2.3 میلیون بشکه نفت در شرایط تحریم یک فرض واقعی نیست و مشکلات جدی را متوجه کشور می‌کند.

قادری با اشاره به ایرادات و مشکلات جدی بودجه سال آینده، آن را شکننده برشمرد و تصریح کرد: عدم تحقق هر مورد از منابع درآمدی، دولت را ناچار می‌کند که از طریق اسناد خزانه‌ای یا استقراض از مردم کسری‌هایش را تأمین کند. مسیری که دولت برای تأمین منابع در بخش عدم فروش نفت پیش‌بینی کرده، انتشار اوراق سلف نفتی است که در همان جلسه سران قوا مورد مخالفت رئیس و نمایندگان مجلس قرار گرفت و عملاً ادامه پیدا نکرد، اما همان مورد مخالفت دوباره در بحث لایحه بودجه هم آمده از این‌رو مجلس نمی‌تواند با این لایحه موافقت کند.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات مجلس در مورد اقدامات مجلس در اصلاح لایحه بودجه گفت: مجلس طرحی را در دستور کار دارد و بندهایی از آن را مصوب کرده که در حقیقت طرح برخی احکام لازم برای تدوین بودجه‌های سالیانه بوده و اشاره‌ای به ساز و کارهای اقتصاد مقاومتی، کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی، جلوگیری از خام فروشی، بحث توزیع عادلانه منابع بودجه‌ای و درآمدهای آن، بحث تکیه و تأکید بر مالیات‌ها به ویژه مالیات‌های بر مصرف، شفافیت بودجه، کاهش سهم دولت دارد که متأسفانه در لایحه دولت نادیده گرفته شده است و موجب رد آن در مجلس می‌شود و پس از اصلاح توسط دولت، دوباره به مجلس برگردد.

جهت‌گیری دولت به سمت برجام دو

قادری ادامه داد: جهت‌گیری و سمت‌وسوی فعالیت‌ها و کارهای دولت به سمت مذاکره و کشاندن کشور و مردم به سمت برجام دو است که این نگاه دولت را در تدوین لایحه بودجه می‌توان مشاهده کرد.

وی با بیان اینکه مجلس با بحث فروش اوراق سلف نفت مخالفت کرد و دولت دوباره آن را در لایحه بودجه آورد، افزود: این بدان معنا است که  برای پاسخ‌گویی به نیاز مردم راهی جز فروش نفت نداریم و برای این اقدام هم باید سمت مذاکره و برجام‌های بعدی رفت که این نگاه در عملکرد دولت در تدوین بودجه  مشاهده می‌شود.

نماینده مردم شیراز و زرقان در مجلس، رابطه با آمریکا را مضر دانست و گفت: متأسفانه آمریکا صداقت خود را در این رابطه نشان نداده و به حداقل‌های مذاکره پایبند نبوده است، از این‌رو توجیهی برای مذاکره با آمریکا یا تن دادن به قرارداد، وجود ندارد.

قادری با بیان اینکه با ورود به مذاکرات و توافق و برگ برنده خود را یکی پس از دیگری از بین برده و تعهداتی برای خودمان ایجاد می‌شود، اضافه کرد: طرف مقابل به تعهدات خود پایبند نبوده است، به ویژه کشوری که نقش غالب را دارد و با توجه به جایگاه آمریکا، می‌تواند اراده خود را بر کشورها تحمیل کند و این موجب می‌شود که دیگران جرات عمل به تعهدات خودشان نسبت به ما را نداشته باشند.

وی با تأكید بر اینكه باید به مسائل داخلی خودمان بپردازیم، گفت: در صورت بی‌توجهی به مذاکرات، بسیاری از مسائل و مشکلات كشور حل می‌شود.

نماینده شیراز و زرقان در مجلس با اشاره به ابزارهای نظارتی مجلس گفت: در مجلس، استیضاح رئیس جمهور رأی بالایی هم می‌آورد اما آیا در این شرایط استفاده از ابزار استیضاح و طرح سئوال از رئیس جمهور صلاح است؟ چرا که  این‌ها مباحثی است که فقط به خود مجلس ارتباط پیدا نمی‌کند و باید با هماهنگی مجموعه‌های دیگر، مجموعه حاکمیت نیز به این جمع‌بندی برسد و شاید مصلحت جامعه را در مسائل دیگری ببینند.

قادری با اشاره به ماه‌های پایانی دولت اظهار كرد: مصلحت‌اندیشی‌ها و محدودیت زمان که وجود دارد و نگرانی از ساز و کارهای معیوب در قانون مانند اجازه به رئیس جمهوری برای اداره وزارتخانه توسط سرپرست در زمان استیضاح وزیر، کار وزارت‌‌خانه را با مشکل روبه‌رو می‌کند و این تغییر و تحولات پی در پی می‌تواند مشکلاتی را ایجاد کند، از این‌رو در شرایط فعلی از ابزارهای برنده خود در مجلس نمی توانیم استفاده کنیم و از ابزارهای دیگری استفاده کرده‌ایم.

اهمیت پرهیز از اختلافات سیاسی

وی، مصلحت‌اندیشی را عامل عدم استیضاح رئیس جمهور دانست و افزود: جامعه شاید انتظار استفاده مجلس از ابزارهای برنده خود را داشته باشد اما به دلیل برخی مصلحت‌اندیشی‌ها که شاید درست هم باشد، این اتفاق نمی‌افتد چراکه برجسته شدن اختلافات سیاسی در کشور در شرایط فعلی، دشمن را ترغیب به افزایش فشارها به کشور می‌کند، از این‌رو عدم انجام برخی از کارها در مجلس نشانه ناتوانی آن نبوده بلکه به دلیل مصلحت‌اندیشی و نگرانی که بدتر شدن اوضاع کشور است.

عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در رابطه با سازماندهی کارتن خواب‌ها نیز بیان كرد: کاستی‌ها و خلأهایی در قانون مربوط به ساماندهی کارتن خواب‌ها به دلیل نبود متولی این قضیه وجود دارد که در این فاصله 6 ماهه 45 تا طرح اصلاح قانون داشته‌ام و با صحبتی که با نجابت، دیگر نماینده شیراز و زرقان داشتیم قرار شد با ایشان خلأهای قانونی را در این رابطه پر کنیم.

قادری در رابطه با طرح مالیات بر عایدی سرمایه و خانه‌های خالی هم گفت: مالیات بر خانه‌های خالی که در مجلس مصوب شد و چندین مرتبه  بین مجلس و شورای نگهبان رفت و برگشت داشت و آخرین ایرادات شورای نگهبان هم مرتفع شد و دوباره به شورای نگهبان رفت و منتظر نظر نهایی هستیم. برای مالیات بر عایدی سرمایه یک بحث پیچیده‌ای وجود داشت و اولی‌تر این است که دولت لایحه بیاورد ولی دولت لایحه‌ای نمی‌آورد و مجلس هم با توجه به ساز و کارهایی که در آن وجود دارد شاید طرح پخته‌ای از آن بیرون نیاید.

این استاد دانشگاه با انتقاد از سرعت عمل پایین تصریح کرد: با این سرعت و این دقت ما به جایی نمی‌رسیم و باید فرآیندها را در مجلس اصلاح کنیم البته طرح مالیات بر عایدی سرمایه در کمسیون مصوب شده و قرار است در صحن مجلس آورده شود.

قادری در مورد قانون جمعیت نیز گفت: قانون جمعیت و تعالی خانواده که بخشی از مشکلات قوانین قبلی را مرتفع می‌کند اكنون اصل هشتاد و پنجی شد و مجلس می‌تواند به‌صورت موقت وضع قوانین را به کمسیون‌ها واگذار کند و در کمسیون مشترک در حال بررسی است.

وی از جمع‌بندی قانون جمعیت و تعالی خانواده و ارسال آن به شورای نگهبان در آینده نزدیک خبر داد و افزود: در صورت تایید، طرح به مدت 4 یا 5 سال به‌صورت آزمایشی اجرا می‌شود که در آن سعی کردیم ایرادات و اشکالات قانون تسهیل ازدواج حل شود و فرزندآوری و ازدواج را تسهیل کند.

انتهای پیام
captcha