به گزارش ایکنا از همدان، آیتالله حبیبالله شعبانی، نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه همدان، 19 تیرماه در پنجاهونهمین جلسه تفسیر قرآن که در مسجد مهدیه همدان برگزار شد، در ادامه تفسیر سوره حمد اظهار کرد: کلمه «رب» در قرآن کریم به معنای خداوند است که بالغ بر هزار بار تکرار شده است.
وی افزود: حضرت موسی(ع) وقتی فرعون را دعوت به ایمان کرد فرمودند که به «ربالعالمین» ایمان بیاورید، فرعون با یک بیان تحقیرآمیز گفت این ربالعالمین چه هست؛ حضرت موسی(ع) فرمودند: رب من، رب زمین و آسمان است، ربالعالمین رب شما و پدران گذشته شماست.
نماینده ولی فقیه در همدان ادامه داد: فرعون، حضرت موسی(ع) را مجنون و دیوانه خواند، منظور از مجنون در آن زمان به کسی گفته میشد که اجنه در وجودش نفوذ کرده باشند و دیوانه شده است؛ حضرت موسی(ع) در جواب فرمود اگر شما عاقل هستید میدانید خدای من خدای مشرق و مغرب و مابین مشرق و مغرب است.
بیشتر بخوانید:
وی با بیان اینکه حضرت موسی(ع) هم خدا را توضیح میدهد و هم میگوید من دیوانه نیستم، گفت: چون خدای من خدای انس و جنی است که یا در مشرق است یا در مغرب و یا بین آنها، بنابراین خدای اجنه، خدای من است و معنا ندارد که من محصور اجنه قرار گرفته باشم.
شعبانی با اشاره به اینکه خداوند در سوره اعلی ربوبیت الهی را از نوع «تکوینی» آن توضیح میدهد، تصریح کرد: وقتی میگویم خدا رب است، یعنی خدا مالک و مدبر است. «ربالعالمین» یعنی مالک و مدبر عالمهای مختلف؛ این در صورتی است که ما در یک عالم قرار داریم و عالمهای دیگر هم وجود دارد، بنابر تعبیری 18 هزار عالم فقط برای ملائکه نقل شده است.
نماینده ولی فقیه در همدان گفت: مالکیت دو حالت دارد؛ یکی «اعتباری» است، مانند مالکیت یک ملک و یا وسیلهای که مالک آن میتواند تغییر کند و در این نوع مالکیت ملک هیچ وابستگی به صاحب خود ندارد و مستقل است. دوم مالکیت «حقیقی» است که مالکیت الهی از این نوع است. این نوع مالکیت وابسته به صاحب خود است؛ مانند مالکیت اعضای بدن، چشم و گوش. وقتی شخصی خواب است و روح انسانی از او جداست قادر به دیدن نیست چون مالک چشم است و چشم برای دیدن وابسته به شخص و صاحبش است. بنابراین، مالکیت خداوند نسبت به این عالم حقیقی است و مدبر، تدبیرکننده، تربیت و رشددهنده این عالم است.
شعبانی ادامه داد: با توجه به سوره واقعه در قرآن یکی از شغلهای خداوند کشاورزی است؛ همانگونه که کشاورز زمین را شخم میزند و دانه را درون خاک میکارد و آن را تا مرحله رشد پرورش میدهد، این عالم نیز یک مزرعه بزرگ است و انسانها درون آن کاشته میشوند و بنا به تعبیر شهید مطهری این عالم یک کارگاه بزرگ کشاورزی است و کشاورزش خداوند است.
وی با اشاره به اینکه خداوند این عالم را تدبیر میکند و انسانها را رشد میدهد، افزود: انسانها تحت اختیار خداوند رشد میکنند و همه عالم تحت تربیت و تدبیر اوست. همانطور که خداوند در قرآن کریم میفرماید شما را در بهترین حالت خلق کردیم و یک هماهنگی و نظم در خلقت تمام موجودات وجود دارد.
امام جمعه همدان در ادامه گفت: خداوند، عالم را جوری خلق کرده است که با وجود اینکه میلیاردها ستاره در آسمان میچرخند به یکدیگر برخورد نمیکنند؛ نه خورشید به ماه میخورد و نه شب از روز سبقت میگیرد و همه در مدار خود میچرخند؛ این امور را «ربالعالمین» تدبیر کرده است.
وی بیان کرد: رب کسی است که مخلوقاتش را طبق نیازهایش هدایت کرده؛ مانند نیاز به غذا خوردن که خداوند ابزارش را همچون آب و خاک و بذرش خلق کرده است تا انسانها از طریق آنها نیاز خود به غذا را تأمین کند.