60درصد حریم مشهد اراضی موقوفه است
کد خبر: 3854406
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۹۸ - ۱۵:۵۱

60درصد حریم مشهد اراضی موقوفه است

گروه اجتماعی ــ معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی با بیان اینکه مصوب فعلی مشهد در عرصه، ۴۳درصد موقوفه است اما ما مالک همه نیستیم، گفت: در این ۴۳درصد یا مستاجر ما هستند یا بخش محدودی از مالکیت برای ما باقی مانده، همچنین ۶۰درصد حریم مشهد نیز اراضی موقوفه است.

60درصد حریم مشهد اراضی موقوفه استبه گزارش ایکنا از خراسان رضوی، مرتضی حقیقی معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی، امروز 12 آبان ماه در نشست خبری با اصحاب رسانه در محل معاونت املاک و اراضی آستان قدس رضوی، اظهار کرد: در حوزه املاک و مستقلات دو وظیفه برعهده داریم، نخستین بخش در رابطه با نگه‌داری، حفظ، حراست و ایجاد ارزش افزوده برای موقوفه با رویکرد ارزش بهره‌وری و کاربری موقوفه است که در این راستا تثبیت مالکیت و اخذ سند مالکیت را انجام می‌دهیم.

وی ادامه داد: کاری که امسال انجام شد این بود که با استفاده از ظرفیت برون‌سپاری و عدم تصدی‌گری، بخشی از این موضوع را در قالب فراخوان و استفاده از ظرفیت شرکت‌های توانمند به ویژه بخش خصوصی انجام دادیم که در 6 ماهه اول سال افزایش ۴ برابری از لحاظ تعداد و ۲.۷ برابری از لحاط مساحت در سند مالکیت اخذ شده را به همراه داشت.

حقیقی با بیان اینکه گام بعدی به روزرسانی اسناد اجارات است که متولیان وقف باید اجاره موقوفات را به روز پرداخت کنند، عنوان کرد: اعتمادسازی خوبی با مستاجران انجام دادیم که خروجی نشان می‌دهد در ۶ ماهه اول سال تنها در بخش پرداخت اجاره رقم‌های شهری، افزایش ۲ برابری داشتیم. سال گذشته ۲۸۰۰ سند اجاره به روزرسانی و تجدید شد که در ۶ ماهه اول امسال به ۴ هزار مورد رسیده است. مردم نسبت به پرداخت وجوهات موقوفه تمایل دارند.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی در خصوص افزایش تکیه درآمد موقوفات به درآمد پایدار، عنوان کرد: در موقوفه‌داری برخی درآمدها مانند واگذاری زمین موقتی و زودگذر و برخی مانند مال‌الاجاره پایدار و ثابت است. تلاش کردیم مال‌الاجاره‌ها را به روز کنیم و به سمت تعریف پروژه‌های مشارکتی برویم تا بتوانیم مال‌الاجاره را به موقع اخذ و ثبات خوبی را برای موقوفه نسبت به تبدیل درآمدها از زودگذر به پایدار ایجاد کنیم.

وی ادامه داد: گام بعدی فعالیت‌ها تعامل با کسانی است که به عنوان مستاجر با وقف در ارتباط هستند. هدف اصلی ما تکریم ارباب رجوع و تسریع در پاسخگویی به آن‌ها است. بخشی از کار خود را برای تکمیل بانک‌های اطلاعاتی و استقرار سیستم‌های الکترونیکی گذاشتیم تا بتوانیم فعالیت‌های تجدید اجاره و حق انتقال را کاهش دهیم، همچنین در حوزه تجدید اجاره، مدت زمان ۵۰ درصد کاهش یافته و زمان از ۱۲ به ۶ روز رسیده است.

حذف جریمه تاخیر بدهی مستاجران زیر 10 میلیون

حقیقی بیان کرد: برای پرداخت به موقع حقوقات موقوفه، شرایط و تسهیلات خاصی برای مستاجران ایجاد کردیم، اول اینکه جریمه تاخیر بدهی مستاجر که زیر ۱۰ میلیون و از سال ۹۰ ‌به بعد بوده را حذف کردیم. بسته تشویقی برای مواردی گذاشتیم که مستاجران تغییر کاربری دادند، یعنی زمینی را به صورت مسکونی از موقوفه گرفته و تجاری کردند.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی اضافه کرد: اگر این افراد خودشان مراجعه کرده و تغییر کاربری را پرداخت کنند، مشمول ۳۰درصد تخفیف نقدی در پرداخت می‌شوند و اگر بخواهند اقساط پرداخت کنند، ۶ ساله این اقساط را دریافت می‌کنیم. امکانی را برای افرادی فراهم کردیم که اقساطی برای سال‌های آینده دارند که اگر به صورت نقد پرداخت کند، در سال اول مشمول ۲۰درصد تخفیف می‌شوند.

وی با اشاره به اینکه گام مهمی در راستای سال حمایت از اشتغال و کسب و کار برداشته شده است، تصریح کرد: اگر تغییر کاربری صورت گیرد، افراد مشمول پرداخت حقوقاتی به موقوقه می‌شوند اما برای بخش‌های آموزشی این ضریب تغییر کاربری را که عمدتا 20درصدی است، حذف کردیم. از سال‌های گذشته مصوبه خوبی وجود داشته که کمک به سنددار کردن اراضی موقوفه فاقد سند است، این زمین‌های موقوفه بیشتر در مناطق حاشیه شهر مورد تصرف قرار گرفته است.

حقیقی افزود: در پلاک‌‎هایی که اصلاحات ارضی داشته، تا 70درصد بخشودگی برای حق تقدیمی‌ها اعلام کردیم که تنها با ۳۰درصد قیمت زمین با اقساط بلندمدت حدود ۷ ساله صاحب سند می‌شوند. بخش‌هایی که اصلاحات ارضی نداشته است، ۴۰درصد مشمول بخشودگی شده و با پرداخت ۶۰درصد قیمت زمین می‌‎توانند صاحب سند شوند.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی بیان کرد: مصوبه مساعدتی برای منازل 154 روستای شهرستان سرخس داشتیم که ۵۰ هزار نفر مشمول این مصوبه می‌شوند. حق تقدیمی بخشیده شده و مردم به صورت رایگان اعتبارنامه‌هایی را می‌گیرند.

25 درصد اسناد اجاره شهری منقضی شده است

وی خاطرنشان کرد: مردم برای مراجعه به منظور تجدید اجاره رغبت پیدا کردند و رشد ۱۰۰درصدی مراجعه برای تحدید اجاره نشان می‌دهد که خود مردم رغبت به پرداخت حقوقات موقوفه دارند، اما در وضع موجود ۳۱ هزار سند اجاره ما منقضی شده است، یعنی ۲۵درصد اسناد اجاره شهری مدت زمانشان گذشته است که می‌توانیم با تخفیف‌ها و مساعدت‌ها و نیز استفاده از ظرفیت مردم موضوع به روزرسانی اسناد اجاره‌ها را داشته باشیم.

حقیقی ادامه داد: در حال استفاده از ظرفیت بخش خصوصی نیز هستیم، این کارها تنها در ساعات اداری نیست و می‌توان از ظرفیت تمام محضرهای سطح شهر استفاده کرد. گام بعدی این کار این است که قصد داریم ظرفیت را داخل ظرفیت‌های مردمی مانند بسیج محله و گروه‌های مشاوره‌ای که در ساماندهی بافت‌های فرسوده کار می‌کنند ببریم، بنابراین کار تنها در ساعات اداری انجام نمی‌شود.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی در خصوص سیستم شفافیت اطلاع‌رسانی و وضعیت ثبت موقوفات، گفت: زیرساخت‌های بانک اطلاعاتی موقوفات از نظر نرم‎افزاری آماده شده و تمام تلاش ما این است که بتوانیم تا آخر سال درگاه الکترونیکی و استفاده خدمات مستاجران را فعال کنیم تا اگر کسی قصد پرداخت موقوفات از طریق الکترونیکی و سامانه را داشت، امکان‌پذیر باشد.

وی در خصوص اراضی آبشار، چشمه‌پونه و بلوار نماز، عنوان کرد: بلوار نماز از سال گذشته با هماهنگی آستان قدس رضوی و مدیریت شهری در مسیر پروژه آبشار بازگشایی شد و در اختیار مردم قرار گرفت. موقوفه حداکثر همکاری را در طرح‌های مصوب شهری داشته و اقدامات نیز موثر بوده است. هرکجا طرح مصوب کمیسیون ماده ۵ برای بازگشایی معابر داشته باشیم، اراضی موقوفه را در اختیار قرار می‌دهیم.

حقیقی اضافه کرد: اراضی آبشار روستای چشمه‌گونه پلاک 70 هکتاری است که مشارکت دادیم. برخی افراد ساکن آن محدوده اعتقاد دارند که سند مالکیت این محدوده حدود 10 هکتاری متعلق به موقوفه نیست و پرونده آن در حال بررسی است، ما برای کل محدوده سند داریم، اما تنها ابهام، ادعای این افراد است که تا پایان سال موضوع به جمع‌بندی می‌رسد.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی در خصوص مشارکت با مردم، تصریح کرد: آمادگی داریم در زمینه اراضی وقفی پس از تایید توان‌سنجی فنی و مالی با مردم مشارکت کنیم. کمیسیون ‌مشارکت آستان قدس رضوی فعال است، درخواست‌ها به ما و معاونت فنی ارسال می‌شود، هر هفته جلسات رسیدگی داریم، مشروط بر اینکه فردی که درخواست می‌دهد از لحاظ مالی و فنی توانایی سرمایه‌گذاری را داشته باشد، همچنین در رابطه با انعقاد قرارداد مشارکت اقدام می‌کنیم.

وی با بیان اینکه آستان قدس رضوی وارد ساخت مجموعه‌های مال مانند مشهدمال نمی‌شود، عنوان کرد: آستان قدس از بخش عمده‌ای از این پروژه‌ها خارج شده و در بخشی از زمین‌ها برای مشارکت و ساخت واحدهای مسکونی کوچک ورود پیدا کرده که در حال برنامه‌ریزی هستیم تا در مناطق کم‌برخوردار شهر مانند شهرک انصار که در نزدیکی شهرک شهید رجایی قرار دارد، با رویکرد ساخت مسکن برای اقشار کم درآمد با الگوی مشارکت اقدام کنیم.

حدود 50 هزار پلاک ما تصرف شده است

حقیقی بیان کرد: همیشه این سوال از ما پرسیده می‌شود که تعیین تکلیف اراضی بدون استفاده داخل شهر چگونه خواهد بود؟ احمدآباد، بلوار سجاد و امامت موقوفه هستند که به تدریج متناسب با طرح‌‎های توسعه شهری و با برنامه‌هایی که بوده، ساخته و مشارکت شده است. تعدادی از پلاک‌های بزرگ مقیاس داخل شهر باقی مانده که تلاش کردیم برای حفظ و نگه‌داری آن‌ها دیوار بکشیم. بخش عمده‌ای از تصرفات موقوفه به این دلیل بوده که حفظ و حراست نشده است، همچنین حدود ۵۰ هزار پلاک یا منزل داخل شهر داریم که تصرف شده و سند و رابط استیجاری با موقوفه ندارد.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی در خصوص مالکیت در کمربندجنوبی، خاطرنشان کرد: تنها مسیر ما در کمربندجنوبی پلاک زکریای 2 بوده و سهم ما نسبت به طول محدود است. مسیر کمربند جنوبی ۲۹ تا ۳۰ کیلومتر بوده و ما در پلاک آبشار، زکریا و بخشی در پلاک طرق تداخل مالکیت داریم.

وی در خصوص پایگاه انتقال خون ثامن، گفت: این پایگاه در صحن رضوان قرار دارد و از مکان‌هایی است که مردم بیشتر برای خون دادن مراجعه می‌کنند. قرار شده که آستان قدس رضوی مکان دیگری معرفی کند. ما تاکنون برای مال‌الاجاره وجهی دریافت نکردیم.

حقیقی با اشاره به اینکه ما برای ساخت و ساز براساس آنچه در سند بیان شده وجهی نمی‌گیریم اما برای تغییر کاربری که خلاف سند است، وجوهاتی را دریافت می‌کنیم، تصریح کرد: شهرداری نیز در این زمینه وجهی را به عنوان مدیریت شهری دریافت می‌کند، در حالی که مالکیت ندارد اما موقوفه مالکیت دارد و اگر فردی بخواهد خلاف شرط استفاده کند، باید پول پرداخت نماید.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی افزود: اعتراضاتی در خصوص قیمت‌گذاری این وجه بود که از ابتدای سال خودمان قیمت‌گذاری کرده و اعلام می‌کنیم که برای این قیمت‌گذاری پولی دریافت نمی‌کنیم اما اگر اعتراض داشته باشند باید به هیات کارشناسی بفرستند که این کار با هزینه خودشان انجام می‌شود. تجربه نشان داده که معمولا این افراد عدد کارشناسی را به ما برنگرداندند و همان میزانی که ما قیمت‌گذاری کردیم را پرداخت نمودند.

وی با بیان اینکه محدوده مصوب فعلی مشهد در عرصه، ۴۳ درصد موقوفه است اما ما مالک همه نیستیم، تصریح کرد: در ۴۳ درصد اراضی مشهد یا مستاجر ما هستند یا بخش محدودی از مالکیت برای ما باقی مانده است. یکی از تهدیدهای شهر مشهد و سایر شهرهای بزرگ، حریم شهرها است که برای حریم مشهد باید هرچه زودتر طرح پهنه‌بندی مشخص شود. این حریم‌ها عمده بخش‌هایی هستند که اکنون تخلفات در آن اتفاق می‌افتد و دستگاه‌ها نمی توانند نظارت و کنترل داشته باشند زیرا طرح ندارند، همچنین ۶۰درصد حریم مشهد اراضی موقوفه است.

حقیقی گفت: از حدود 2000 پلاک ثبتی در آستان قدس رضوی، از لحاظ تعدادی ۸۰درصد و از لحاظ مساحت ۴۰درصد سند دارد. با مدیرکل ثبت استان تفاهم‌نامه‌ای تنظیم و برنامه و مسیر راه برای سنددار کردن موقوفات باقی مانده را مشخص کردیم که پلاک‌های بزرگ نیز در آن‌ها قرار دارد. تعدادی از پلاک‌ها نیز جریانی بوده که منجر به صدور سند مالکیت نشده است.

معاون املاک و اراضی آستان قدس رضوی بیان کرد: مطالبات ما از 23 دستگاه دولتی بوده که با 12 دستگاه جلساتی تشکیل دادیم، تعامل خوب بوده و تنها باید محل ردیف بودجه مشخص باشد تا پرداخت کنند. مطالبات تا سال ۹۴ حدود ۳ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده که با حساب‌های دستگاه‌های مختلف به اوراق مشارکت تبدیل می‌شود و در سال 97، ۷۰۳ میلیارد تومان آن تعیین تکلیف شده است. مطالبات از سال ۹۴ به بعد نیز هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان بوده که در حال بررسی است.

وی در خصوص املاک و اراضی رها شده آستان قدس رضوی تصریح کرد: اراضی ما از لحاظ موقعیت قرارگیری مشخص بوده و آن‌ها را حفظ و حراست کردیم، لکه‌های بزرگ‌مقیاس در سطح شهر مشهد حدود 25 قطعه بوده که مکان‌ها مشخص است و حفاظت می‌شود.

انتهای پیام
captcha