کد خبر: 4024267
تاریخ انتشار : ۰۹ دی ۱۴۰۰ - ۰۷:۳۱
یادداشت

همدانی‌ها پیشتاز در خلق حماسه نهم دی

خبر جسارت و اهانت به ساحت عزاداران و پرچم مقدس حضرت اباعبدالله‎الحسین(ع) در روز عاشورای سال 88 برای مردم دارالمؤمنین و دارالمجاهدین همدان به قدری دشوار و سنگین بود که اولین تجمع اعتراضی و ندای «هَیهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» از این شهر آغاز شد.

حماسه نهم دیعصر عاشورا خبر رسید در پایتخت به ساحت عزاداران و پرچم مقدس حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) جسارت شده، انتشار خبر غیرقابل تصور و باور آن دشوار بود. سوگ شام غریبان در هتک حرمت به سوگواران سیدالشهدا(ع) صدچندان شد. رخداد تلخ و ناگوار بود که جن و انس در عزای اشرف خلق عالم است، غروب دهشتناک و دلتنگی بود. خبر سینه به سینه منتشر شد.

آن روز وسعت شبکه‌های اجتماعی و پایگاه‌های اطلاع‌رسانی در فضای مجازی به گستردگی کنون نبود. مرسوم کسب اخبار اکتفا به پوشش رسانه ملی و بازنشر آن از سوی معتمدین در اجتماعات بود. نطفه پلید فتنه، پنجم دی‌ماه ۸۸ پس از پایان آئین دستجات عزاداری در مسیر بازگشت به تکایا و هیئت مذهبی ظهر عاشورا از سوی چهره‌های خبیث منعقد و تهران بزرگ در غبار شوم این انعقاد نامشروع گرفتار شد. حرکت وقیحانه که کاملاً دست خارجی و سفارت آنان با خوش‌خدمتی نوکران پیاده‌نظام داخلی در هدایت طرح براندازی هویدا بود.

مردم دارالمؤمنین و دارالمجاهدین همدان آهنگ ایستادگی و ندای «هَیهَاتَ مِنَّا الذِّلَّة» سر دادند. از نخستین دقایق حادثه، شام غریبان حسینی را ممزوج به افشای جنایات امویان در عهد حسین بن علی(ع) و یزیدیان زمان کردند. در رسالت زینبی، مجلس شام غریبان در هئیت رزمندگان ثارالله مبدل به جریان خروشان و سیل بنیان کن نظام فکری فتنه‌گران شد.

با هماهنگی و توافق مسئول هیئت، متن و محتوا برنامه شام غریبان، فلش روشنگری و بصیرت‌افزایی پیدا کرد. هر لحظه بر جمعیت ماتم‌زده در صحن حسینیه و پیرامون آن از نقاط شهر افزوده می‌شد زیرا از دهه ۶۰ هیئت قطب و محل رجوع مردم و هیئت مذهبی شهر بود. بیانات مجری، سخنران، مداح، نوحه، مرثیه با حفظ شکل ماهوی خود گریزی به واقعه پایتخت می‌زد. در حقیقتی ناب در میان اشک و آه شور حسینی و شعور عاشورائی در لایه‌های جمعیت موج می‌زد. نشان می‌داد هر نفر رسانه‌ای فراگیر خواهند شد تا در سطح شهر، فردایی روشن و صبحی صادق را در محکومیت خفاشان شب‌پرست به ارمغان آورند.

فضای غمبار محیط، صحنه‌آرائی وقایع شام غریبان، سوسوی شمع‌ها، غارت و یغما، اسارت اسرای کربلا و... مزید بر علت بود تا در استمرار خط سرخ محمد و آل محمد(ص) شبانگاه از صحن حیاط حسینیه ثارالله در گفت‌وگویی مفصل در تماس تلفنی با معاون سیاسی امنیتی استاندار وقت او متقاعد و مسئولیت تجمع مردم را برای فردای عاشورا در بقعه متبرکه امامزاده عبدالله(ع) پذیرفتم. پس از اعلام موافقت وی و ارجاع به فرمانداری با فرماندار و شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی تبادل‌نظر به عمل آمد بامدادان یازدهم محرم قشرهای مردم، روحانیون، دانشگاهیان، فرهنگیان، هیئت مذهبی، خانواده‌های شاهد، ایثارگران، اعضاء وابسته سپاه و بسیج، اصناف، فوج فوج خودجوش و مردمی با در دست داشتن بیرق‌های سرخ و سبز حسینی، پارچه نوشت‌هایی دال بر بیزاری از فتنه گران و داشتن جامه مشکی برتن یکپارچه و متحد در اعتراض به ارتکاب ضدیت دگر اندیشان عافیت‌طلب در صحن و سرای امامزاده عبدالله(ع) گردهم آمدند.

گردهمایی معظم و اجتماعی شکوهمند و دیدنی شکل گرفت. همه‌چیز مهیای حرکتی عظیم بود. ملت شیوان کنان به سر و سینه می‌کوبند. غریو الله‌اکبر، اهتزاز پرچم‌ها، کل یوم عاشورا، کل ارض کربلا، هیهات منا الذله، حسین حسین شعار ماست شهادت افتخار ماست. عزا عزا است امروز روز عزا است مهدی صاحب زمان صاحب عزا است امروز. ای رهبر آزاده آماده‌ایم آماده. خونی که در رگ ماست هدیه به رهبر ماست. مرگ بر آمریکا، مرگ بر اسرائیل، مرگ بر انگلیس، مرگ بر ضد ولایت‌فقیه، اطاعت از خامنه‌ای اطاعت از امام است فضا را معطر اشعار غالبی بود که مردم یک‌صدا با حرارت وصف‌ناپذیر از در همراهی تریبون فریاد می‌زدند.

کثرت جمعیت به حدی شد که محل تجمع مملو از افراد داغداری شد که هیچ عامل بازدارنده و اهرم قوی نمی‌توانست مانع حرکت مردمی آنها شود، سیل خروشان جمعیت خودجوش با داریت و تیزهوشی در مسیر خیابان اصلی باباطاهر منتهی به میدان مرکزی روان شد. تلاطم جمعیت مثال‌زدنی و کم‌نظیر بود. خالق این همه دلدادگی عشق به سید و سالار شهیدان امام خوبی‌ها پاره تن رسول خدا بود. عکاسان، تصویربرداران از سر شوق دوان‌دوان از این سو بدان سو گاهی درون جمعیت زمانی در بلندای مسیر به وظیفه حرفه‌ای و اتقلابی خود عمل می‌کردند. جالب توجه آنکه تعدادی از مردم کفن‌پوش در صحنه حضور یافتند تا از کف خیابان به جهان، همبستگی و پشتیبانی خویش را به عزاداران مولی بی‌کفن در ناهنجاری ظهر عاشورا در مرکز ام‌القرای جهان اسلام بدان جسارت گردیده مخابره و ابراز تنفر خود را از این هنجارشکنی تا همیشه تاریخ ثبت کنند.

علی‌رغم کنترل شدید و مدیریت شعارها با هدف حفظ نظم، موازین و چارچوب تظاهرات هر از چند گاهی شعارهای از بین جمعیت با عنوان محکومیت خواص بی‌بصیرت و عوامل پشتیبانی از سران فتنه که با سناریو تقلب در انتخابات جانب‌داری می‌کردند به گوش می‌رسید. به رسم همراهی با تظاهرات، مغازه‌ها را تعطیل و کرکره‌ها را پایین آورده بودند.

بازار زرگرها، سبزه‌میدان، مظفریه، گنبد علویان، اطراف و اکناف مسجد جامع دست از کار کشیده و در صف مردم قرار می‌گرفتند. حضور چهره‌های نام آشنا و معتمد در مشاغل آزاد در این رویداد مشهود و مؤید این ادعا است. هرچند پیشتر در تقویم مبارزاتی مردم این سامان حضور چنین جمعیتی در این مسیر قبل از پیروزی انقلاب اسلامی تابستان ۵۷ و نقش تعیین‌کننده همدانی‌ها در تجلیل و تشییع آیت‌الله‌ آخوند ملاعلی معصومی محرز است. لیکن ششم دی‌ماه ۸۸ دارای تفاوت و اشتراکاتی بود.

آن روز فریاد بر علیه رژیم ستم‌شاهی و امروز افشای چهره کریه فتنه‌جویان و حامیان خارجی. وجه اشتراک آن دفاع از حریم اعتقادات و باورهای دینی را جلوه‌گر می‌ساخت. چشمه‌های جوشان مردمی از عمق وجود می‌جوشید. پارچه نوشت‌ها و تابلوهای بی زرق وبرق مردم حکایت از زلال معرفت و بصیرت آنها در حمایت از ولایت مطلقه فقیه داشت.

به دلیل ازدحام و شلوغی مسیر خودروهای مجهز به سیستم صوتی قدرت پوشش لازم را نداشتند؛ و دو شعار گوی خبره شهر از عهده مهم نمی‌آمدند. برای قرائت بیانیه و استماع حداکثری جمعیت، تصمیم گرفتم از مجری مجرب نماز جمعه که اتفاق حضور با جمعیت را داشت تقاضا کنم در معیت هم به پاسگاه انتظامی، راهنمایی و رانندگی مستقر در ضلع شرقی میدان مراجعه و از ایشان درخواست نمایم اجازه دهد از سیستم ثابت صوت موجود در میدان استفاده و بیانیه خوانده شود. به رغم معذورات سازمانی در رعایت سلسله‌مراتب خوشبختانه در همکاری و مساعدت فرمانده پاسگاه تحقق یافت. مجری نماز جمعه با استقرار در پاسگاه با لحنی شیوا شروع به قرائت بیانیه کرد. سکوت نسبی فضا را پر کرده بود.

مضامینی چند در این بیانیه آمده بود: مردم همدان در پی اقدام نابخردانه فتنه‌گران و آشوب‌طلبان تحت حمایت بیگانگان که بر آحاد جامعه پوشیده نیست در اهانت به عزاداران اباعبدالله الحسین(ع) مراتب انزجار و تنفر خود را ابراز نموده، پشتیانی قاطع خود را از حسین زمان، ولی‌فقیه حضرت آیت‌الله‌العظمی امام خامنه‌ای مدظله‌العالی در دفاع از نهضت عاشورا و انقلاب اسلامی که منبعث از حماسه کربلاست اعلام کرده، بیان می‌دارد معیار در انتخابات مر قانون و میزان در امور و اداره کشور رأی ملت است.

پس از تأیید بیانیه با تکبیر حاضران مردم با نزاکت و آرامش مکتبی بودن خود را در به کارگیری آموزه‌های دینی اقامه نماز اول وقت به جماعت در مسجد جامع بروز و ظهور بخشیدند. در افقی درخشان، روشن بود که ششم دی‌ماه زمینه حماسه تاریخی موسوم به نهم دی را فراهم خواهد کرد.

یادداشت از جواد بیات، فعال فرهنگی و سیاسی همدان

انتهای پیام
captcha