کد خبر: 4170519
تاریخ انتشار : ۳۱ شهريور ۱۴۰۲ - ۲۲:۴۹

گردوی تویسرکان در یک قدمی ثبت جهانی شدن

شهرستان تویسرکان با برداشت ۱۷ هزار تن گردو در سال پس از ۴ نظام ثبت شده میراث کشاورزی مبتنی بر قنات کاشان، انگور جوزان ملایر، زراعت سنتی زعفران روستای سنوی گناباد و باغات انجیر دیم استهبان در مسیر ثبت جهانی شدن است.

گردوی تویسرکانبه گزارش ایکنا از همدان، پرفسور سلیم زکری استاد تمام دانشگاه سلطان قابوس عمان با تخصص اقتصاد کشاورزی و تخصص اصلی اقتصاد آب و منابع طبیعی به عنوان یکی از ۱۰ عضو گروه مشاوران علمی فائو جهت بازدید میدانی برای ثبت جهانی گردو به تویسرکان سفر کرد.

سلیم زکری در بازدید میدانی دو روزه خود از ظرفیت‌های نظام کشاورزی گردوی تویسرکان در جمع خبرنگاران بیان کرد: بکی از اهداف مهم فائو در این بازدید میدانی این است که از نزدیک اهمیت نظام کشاورزی را احساس کرده، در این فضا زندگی کنیم و آن احساس را به دیگر اعضا انتقال دهیم لذا پس از برگشت تجربیات خودم را از این سفر در گزارش بیان می‌کنم.

زکری گفت: به جامعه محلی تبریک می‌گویم که چنین نظام میراث کشاورزی مهم جهانی را حفظ و مراقبت کردند و به نسل‌های آینده منتقل می‌کنند. این نظام کشاورزی مهم جهانی به ثبت می‌رسد و دلیل آن تعهدی است که در همه سطوح سیاسی، جامعه محلی، مسئولان و ... وجود دارد.

نماینده فائو بیان کرد: فکر میکنم همانطور که من تحت تأثیر قرار گرفتم، گروه مشاوران علمی هم با گزارشی که من می‌دهم تحت تأثیر این نظام کشاورزی قرار می‌گیرند و تا یک ماه و نیم آینده گردوی تویسرکان ثبت جهانی می‌شود.

وی ضمن تشکر از مردم تویسرکان گفت: مردم تویسرکان خیلی خوب امور را سازماندهی و در این بازدید میدانی خیلی مهمان نوازی کردند، همه کارها در حد اعلی منظم و کیفیت مناسب داشتند. اولین نکته‌ای که مهم است این است که کل زنجیره گردو در تویسرکان خیلی خوب سازماندهی شده است و این نشان می‌دهد که ارزش اقتصادی بالایی دارد درج ثبت جهانی گردو در نظام جیاس بر روی بسته بندی محصول گردو اهمیت بالایی دارد، باید از این فرصت استفاده کرد و روی صنایع فرآوری و بسته بندی گردو کار کرد تا به این میراث ثبت شده ارزش اقتصادی هم بدهیم.

زکری نکته مهم دیگر پس از ثبت جهانی گردو در فائو را توجه ویژه جهانی به گردشگری کشاورزی و جلب تقاضای بیشتر گردشگران برای حضور به شهرستان و تهیه گردوی تازه در شهرستان دانست و گفت: این مهم در مجموع اقتصاد گردشگری منافع زیادی را برای جامعه محلی به دنبال دارد.

وی در پایان گفت: مردم تویسرکان باید بدانند که چه نظام میراثی کشاورزی با ارزشی دارند که در سطح جهانی مطرح است.

علی کیانی راد، دانشيار و رئيس موسسه پژوهش‌های برنامه ریزی اقتصاد کشاورزی و توسعه روستایی وزارت جهاد کشاورزی نیز در جمع خبرنگاران بیان کرد:

نظام میراث کشاورزی مهم جهانی که اصطلاحا جیاس نامیده می‌شود ابتکاری بود که توسط پرویز کوه افکن فردی ایرانی الاصل که از مدیران اسبق فائو بود در سال ۲۰۰۵ ارائه شد که هدف از این نظام میراثی ثبت جهانی یک سیستم نظام کشاورزی شامل تجربیات، محیط های فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی است که در طول زمان و اعصار مختلف توسط آبا و اجداد ما حول نظام کشاورزی شکل گرفته و حفظ شدند و نسل به نسل منتقل شدند.

وی با تأکيد بر اینکه در دنیا باید این نظام‌ها شناسایی، حفظ و به نسل‌های بعد منتقل شوند، گفت: تیم‌های تحقیقاتی در سطح شهرهای مختلف باید بر روی این امر کار کنند و بر اساس ۵ معیار گفته شده فائو پیشنهاد خود را آماده و به فائو جهت ثبت جهانی درخواست دهند.

کیانی راد با اعلام اینکه تا کنون ۷۸ نظام در ۲۴ کشور ثبت جهانی شده است، گفت: جمهوری اسلامی ایران با ۴ نظام ثبت شده میراث کشاورزی مبتنی بر قنات کاشان، انگور جوزان ملایر، زراعت سنتی زعفران روستای سنوی گناباد و باغات انجیر دیم استهبان در رتبه پنجم بعد از کشورهای چین، ژاپن، کره جنوبی و اسپانیا قرار دارد.

وی اظهار کرد: پرفسور زکری نماینده علمی گروه مشاوران فائو جهت بازدید نظام سنتی باغات قزوین و نظام گردوی تویسرکان به ایران آمده است که ظرف یک ماه آینده پس از برگشت او و ارائه گزارش به گروه مشاوران علمی مراحل ثبت طی می شود.

کیانی راد با متذکر شدن این مطلب که ثبت جهانی محصول فقط ۵ درصد راه است و ۹۵ درصد به جامعه محلی و افزایش آگاهی مردم منطقه برمی گردد تا با همدلی و همکاری محصول حفظ و افزایش یابد، هدف فائو از ثبت میراث کشاورزی را حفظ ارزش این نظام و ایجاد حساسیت این مهم برشمرد.

در ادامه حسین افشاری فرماندار تویسرکان به خبرنگاران گفت: به گفته پرفسور زکری ظرفیت گردوی تویسرکان ظرفیت بی نظیری در دنیاست و تویسرکان شایسته جهانی شدن در عرصه این محصول مهم و استراتژیک را دارد.

وی افزود: در طول مدت دو سال گذشته جلسات فشرده ای برای تهیه مقدمات این سفر انجام شده و خوشحالیم در آینده ای نزدیک خبر ثبت جهانی نظام ‌کاشت، داشت و برداشت گردو توسط فائو را شاهد باشیم. میزان برداشت گردو در شهرستان ساليانه بالغ بر ۱۷ هزار تن است، کیفیت گردوی تویسرکان بر اساس اعلام مرکز تحقیقات در کشور بی بدیل و یکی از با کیفیت ترین گردو های تولیدی جهان است.

افشاری با بیان اینکه زندگی مردم تویسرکان از دیرباز با گردو عجین شده و در حال حاضر نیز بیش از ۶۰ درصد اقتصاد مردم شهرستان به صورت مستقیم و غیر مستقیم به گردو وابسته است، گفت: در ایام کنونی سال به واسطه وجود گردو جمعیت شهرستان تا دو برابر افزایش می یابد و به تعبیری یک جشن عمومی بزرگ است.

وی در پایان بیان کرد: علاوه بر مباحث اقتصادی، گردو در ساختار و تار و پود اجتماعی و فرهنگی مردم شهرستان هم نفوذ کرده و نقش پررنگی دارد.

انتهای پیام
captcha