کد خبر: 4291734
تاریخ انتشار : ۱۸ تير ۱۴۰۴ - ۰۸:۲۱
مدیر بنیاد قرآن همدان بیان کرد

وحدت؛ رمز پیروزی مسلمانان از منظر قرآن

محمدجواد صدیق با بیان اینکه وحدت رمز پیروزی از منظر قرآن کریم است، گفت: اسلام به مسئله صلح و وحدت تأکید دارد و همین صلح و وحدت است که موجب پیروزی می‌شود، چراکه در غیر این صورت سستی بر جامعه مسلمانان حاکم خواهد شد.

محمدجواد صدیق، مدرس و مفسر قرآن کریماکنون که پس از گذشت یک جنگ نابرابر و تحمیلی از سوی دشمن توانستیم با وحدت مردم و رهبری حضرت آیت‌الله خامنه‌ای(مدظله العالی) پوزه رژیم صهیونیستی را به خاک بمالیم، لازم است درباره دیدگاه قرآن کریم درباره وحدت و اخوت نکاتی را بدانیم. از همین‌رو خبرنگار ایکنا از همدان با محمدجواد صدیق، مدیر بنیاد قرآن استان همدان گفت‌وگویی کرده است که مشروح آن را در زیر می‌خوانیم:

ایکنا _ دیدگاه قرآن کریم درباره وحدت و اتحاد بین مسلمانان چگونه است؟

آتش فتنه و نفاق موجب از بین رفتن اتحاد مسلمانان می‌شود و در جبهه مسلمانان نیز سستی و ضعف ایجاد می‌کند، از این‌رو در قرآن کریم در موارد متعددی به اتحاد و همبستگی تأکید شده است.

در آیه ۱۰۳ سوره مبارکه آل عمران خداوند می‌فرماید: «وَاعْتَصِمُوا بِحَبْلِ اللَّهِ جَمِيعًا وَلَا تَفَرَّقُوا ۚ وَاذْكُرُوا نِعْمَتَ اللَّهِ عَلَيْكُمْ إِذْ كُنْتُمْ أَعْدَاءً فَأَلَّفَ بَيْنَ قُلُوبِكُمْ فَأَصْبَحْتُمْ بِنِعْمَتِهِ إِخْوَانًا وَكُنْتُمْ عَلَىٰ شَفَا حُفْرَةٍ مِنَ النَّارِ فَأَنْقَذَكُمْ مِنْهَا ۗ كَذَٰلِكَ يُبَيِّنُ اللَّهُ لَكُمْ آيَاتِهِ لَعَلَّكُمْ تَهْتَدُونَ؛ و همگی به ریسمان خدا [قرآن و اهل‌ بیت(ع)] چنگ زنید، و پراکنده و گروه گروه نشوید؛ و نعمت خدا را بر خود یاد کنید آن‌گاه که پیش از بعثت پیامبر و نزول قرآن با یکدیگر دشمن بودید، پس میان دل‌های شما پیوند و الفت برقرار کرد، در نتیجه به رحمت و لطف او با هم برادر شدید، و بر لب گودالی از آتش بودید، پس شما را از آن نجات داد؛ خدا این‌گونه، نشانه‌های قدرت، لطف و رحمت خود را برای شما روشن می‌کند تا هدایت شوید.»

در این آیه از قرآن، خداوند به مسلمانان تأکید می‌کند به ریسمان الهی که همان قرآن و اهل بیت(ع) است چنگ بزنند و اتحاد خود را از بین نبرند. در این آیه اختلاف به‌عنوان گودالی از آتش معرفی شده و بیان می‌شود وقتی اختلاف پیش بیاید همگی دچار سستی و ضعف خواهند شد.

در آیه ۲۰۸ سوره مبارکه بقره خداوند نیز درباره اتحاد می‌فرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا ادْخُلُوا فِي السِّلْمِ كَافَّةً وَلَا تَتَّبِعُوا خُطُوَاتِ الشَّيْطَانِ ۚ إِنَّهُ لَكُمْ عَدُوٌّ مُبِينٌ؛ ای اهل ایمان، همگی در عرصه تسلیم و فرمانبری از خدا درآیید، و از گام‌های شیطان پیروی نکنید، که او نسبت به شما دشمنی آشکار است.»

در این آیه از قرآن، خداوند حرکت به سمت اختلاف را از گام‌های شیطان می‌داند و در حقیقت این عدم اتحاد را نتیجه تبلیغ شیطان معرفی می‌کند. در آیات متعددی از قرآن کریم خداوند مؤمنان را برادر یکدیگر معرفی کرده است و تأکید دارد پس از اختلاف فورا بین آن‌ها صلح ایجاد کنید.

در آیه ۹ سوره مبارکه حجرات نیز خداوند می‌فرماید: «وَإِنْ طَائِفَتَانِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ اقْتَتَلُوا فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا ۖ فَإِنْ بَغَتْ إِحْدَاهُمَا عَلَى الْأُخْرَىٰ فَقَاتِلُوا الَّتِي تَبْغِي حَتَّىٰ تَفِيءَ إِلَىٰ أَمْرِ اللَّهِ ۚ فَإِنْ فَاءَتْ فَأَصْلِحُوا بَيْنَهُمَا بِالْعَدْلِ وَأَقْسِطُوا ۖ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ؛ و اگر دو گروه از مؤمنان با یکدیگر بجنگند میان آن‌ها صلح و آشتی برقرار کنید، و اگر یکی از آن دو گروه بر دیگری تجاوز کند، با آن گروهی که تجاوز می‌کند، بجنگید تا به حکم خدا بازگردد. پس اگر بازگشت، میانشان به عدالت و انصاف، صلح و آشتی برقرار کنید و همواره دادگری را پیشه کنید که خدا دادگران را دوست دارد.»

خداوند در این آیه از قرآن به برقراری صلح با محوریت عدل و قسط تأکید دارد. بر این اساس ایجاد صلح و آشتی بین مسلمانان از وظایف آن‌هاست و یک مسلمان نباید بی‌تفاوت باشد و نسبت به مسائل مؤمنان خود را کنار بکشد و باید حقوق افراد مظلوم را احیا کند.

در آیه اول سوره مبارکه انفال نیز چنین می‌خوانیم: «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيمِ يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْأَنْفَالِ ۖ قُلِ الْأَنْفَالُ لِلَّهِ وَالرَّسُولِ ۖ فَاتَّقُوا اللَّهَ وَأَصْلِحُوا ذَاتَ بَيْنِكُمْ ۖ وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ إِنْ كُنْتُمْ مُؤْمِنِينَ؛ از تو درباره انفال یعنی غنایم جنگی و هرگونه مالی که مالک معینی ندارد می‌پرسند، که مالک آن‌ها کیست و چگونه باید تقسیم شود؟ بگو: مالکیت حقیقی انفال ویژه خدا و پیامبر است، پس اگر مؤمن هستید نسبت به انفال از خدا پروا کنید و اختلاف و نزاع بین خود را اصلاح کنید، و از خدا و پیامبرش اطاعت کنید.»

در این آیه که درباره انفال سؤال می‌شود خداوند می‌فرماید غنایم جنگی و اموالی که صاحب ندارند مالک اصلی آن‌ها خداوند است و در همین آیه به اتحاد و صلح تأکید می‌شود.

ایکنا _ آیا در روایات به مسئله اتحاد و همبستگی اشاره شده است؟

امام صادق(ع) درباره صلح و آشتی می‌فرماید: «ثواب ایجاد صلح و آشتی بین مردم از یک سال نماز و روزه مستحبی هم بالاتر است.»؛ همچنین در روایت دیگری در کتاب اصول کافی آمده است که امام صادق(ع) به شاگرد خود فرمودند اگر در بین دو نفر از محبان ما درگیری و نزاع رخ داد از مال من خرج کن و بین آن‌ها صلح برقرار کن؛ به عبارتی از بیت‌المال برای ایجاد صلح هزینه شود و این اهمیت موضوع را نشان می‌دهد.

این آیات و روایات نشان می‌دهد که چقدر اسلام به مسئله صلح و وحدت تأکید دارد و همین صلح و وحدت است که موجب پیروزی خواهد شد که در غیر این صورت سستی بر جامعه مسلمین حاکم خواهد شد.

انتهای پیام
captcha