کد خبر: 4099516
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۴۰۱ - ۱۴:۳۴

کتابخانه‌های بهار؛ محلی برای فعالیت هنرمندان، فعالان قرآنی و کشاورزان

کتابخانه در نظر ما محلی برای امانت گرفتن و یا مطالعه کتب است، اما با گذری در کتابخانه‌های شهرستان بهار دریافتیم این نهاد فرهنگی نه تنها محلی برای انجام کارهای هنری و دستی است؛ می‌تواند محلی برای فعالیت‌های قرآنی و یا حتی اجتماع کشاورزان یک روستا فعال باشد.

کتابخانه‌های شهرستان بهاربه گزارش ایکنا از همدان، کتاب مقبول‌ترین و نزدیک‌ترین چیز به طبع آدمیان است که نه فراموش می‌شود و نه تغییر می‌یابد. نگاه به کتاب، لذت تو را فزونی می‌دهد و میل تو را در فراگیری دانش، شدیدتر، زبان تو را گویاتر، سخنان و بیان تو را فصیح‌تر، جان تو را مسرورتر و سینه تو را فراخ‌تر می‌کند و برای تو در دیدگاه عامه مردم، مقام و بزرگی و نزد بزرگان و مسئولان، دوستی و احترام به ارمغان می‌آورد. از مطالعه کتابی در مدتی کوتاه و در عرض یک ماه، مطالبی می‌توان آموخت که در طول یک عمر، از زبان و دهان مردم نمی‌توان شنید.

به‌مناسبت گرامیداشت سی‌امین دوره هفته کتاب و کتابخوانی و کتابدار، تور «رسانه و کتاب» با حضور اصحاب رسانه و خبرنگاران استان همدان و شهرستان بهار به همت اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان بهار با هدف معرفی خدمات و فعالیت‌های فرهنگی و آموزشی کتابخانه‌های عمومی برای اولین بار در سطح شهرستان بهار برگزار شد که در این برنامه از ۱۱ کتابخانه بازدید به‌عمل آمد.

در ابتدای این تور، نشست خبری در سالن جلسات فرمانداری بهار با حضور فرماندار، رئیس اداره کتابخانه‌های عمومی شهرستان بهار، اصحاب رسانه، کتابداران کتابخانه‌های عمومی شهرستان بهار و نویسندگان کتاب‌های دفاع مقدس برگزار شد که از دو عنوان کتاب در حوزه دفاع مقدس با نام‌های «جبار مفقود» و «باور سخت» رونمایی شد.

در ادامه طی برنامه کتابخانه‌گردی، کتابخانه عمومی شهید «باهنر» مقصد اولین بازدید بود؛ این کتابخانه با فاصله اندکی از فرمانداری بهار قرار داشت. در این کتابخانه نمایشنامه‌خوانی هم برگزار می‌شود. در بازدیدی که از این کتابخانه داشتیم نمایشنامه «قصه سیبی که نصف نشد» با حضور دانش‌آموزان یک مدرسه که از سوی چند هنرمند اجرا شد.

دومین مقصد کتابخانه «آیت‌الله بهاری» بود. این کتابخانه در سال ۹۳ به‌دلیل مشکلات زیربنایی تعطیل شده بود و از سال ۹۶ تعمیر و بازسازی آن با مبلغ هشت میلیارد ریال انجام شد. این کتابخانه دارای سالن مطالعاتی مجزا هم برای آقایان و هم برای بانوان بود. سومین بازدید از روستای «حسام‌آباد» و کتابخانه «گنج‌نامه» انجام شد، در این کتابخانه که در بدو ورود صوت قرآن در آن پیچیده بود، از چند قاری هم تقدیر شد.

مقصد بعدی کتابخانه علامه طباطبایی لالجین بود؛ در آنجا صدای موسیقی سنتور که توسط یکی از اعضا نواخته می‌شد به گوش می‌رسید، در قسمتی از کتابخانه برنامه «کتاب و سفالگران کوچک» برپا بود. این سفالگران کوچک با هنر خود شعار هفته کتاب را «ما همانیم که می‌خوانیم» به شکل نقش برجسته در سطح سفالی جانمایی می‌کردند.

50 درصد از عضو این کتابخانه که در سال ۱۳۷۰ افتتاح شده است، کودکان و نوجوانان هستند. دانش‌آموزان در این شهر بعد از مدرسه به کتابخانه مراجعه می‌کنند و به‌صورت خودجوش در بخش کمک درسی پیشگام هستند.

پنجمین بازدید از کتابخانه مرحوم «صفرعلی نقی‌زاده» در روستای «دستجرد» بود که نوآوری و خلاقیت در این کتابخانه به چشم می‌خورد؛ در این کتابخانه بچه‌ها در حال کوک زدن بودند و کلمات را به هم می‌دوختند. در این روستا شغل بیشتر اهالی خیاطی است و بچه‌ها هم کتاب پارچه‌ای درست می‌کنند.

همه اقشار روستا از این کتابخانه استفاده می‌کنند، آقایان این روستا شغل‌شان کشاورزی است و در این کتابخانه جمع می‌شوند و در مورد کارهای کشاورزی خود صحبت می‌کنند. کلاس‌های تابستانی طراحی، خطاطی، نقاشی و... نیز در اینجا طی ایام سال برگزار می‌شود.

ششمین مقصد کتابخانه عمومی «فرهنگ» در روستای حسین‌آباد کارخانه قند بود.  یکی از کتابخانه‌های برتر کشور در حوزه کتابخانه‌های روستایی و عشایری در سال ۹۶ است. برنامه‌های فرهنگی متنوعی مثل کلاس کاردستی، کتاب‌سازی، ساخت کتاب نمدی، میزگرد کتاب مرجع شناسی، نشست کتابخوانی و محفل قرآنی در هفته کتاب در این کتابخانه برگزار می‌شود.

 به سمت روستای مهاجران کتابخانه «امام حسن مجتبی(ع)» رفتیم دانش‌آموزان در این کتابخانه در حال اجرای چند سرود زیبا بودند.
 
 به کتابخانه «پورسینا» در روستای پرلوک رفتیم. این کتابخانه با حمایت بانک پاسارگاد ساخته شده بود و به گفته کتابدار، برای ساخت از حمایت خیرین هم کمک گرفته بودند.  نشست کتابخوانی، کلاس‌های کاردستی، قصه‌گویی و نقاشی هم در هفته کتاب در کتابخانه به راه بود.  

نوبت به کتابخانه «الوند» در روستای «بهادربیگ» رسید، این کتابخانه در سال ۱۳۹۴ راه‌اندازی شده، می‌گفتند در حوزه خدمات مرجع و اینترنتی بسیار فعال است. به گفته کتابدار قبل از کرونا ۴۰۰ عضو داشت که با شیوع کرونا ریزش کرد و به ۲۵۰ نفر رسید.

مقصد بعدی در روستای زاغه کتابخانه «امام علی(ع)» بود. این کتابخانه به همت کتابدار خوش ذوق کتابخانه کارگاه‌های قصه گویی برای مادران برگزار می‌شد.

به آخرین مقصد یعنی کتابخانه «حکمت» در روستای حسین‌آباد عاشوری رسیدیم. فضایی زیبا و پر از مهر با کتابداری خوش‌ذوق و دهیاری روستا با شاخه‌های گل به استقبالمان آمدند، این کتابخانه در زمینه اشتغال‌زایی در روستا بسیار فعال است که با برگزاری کلاس‌های قالی بافی به شرط اشتغال همت گماشته است.

معمولا کتابخانه در نظر ما محلی برای امانت گرفتن و یا مطالعه کتب است، اما در بازدید از کتابخانه‌های شهرستان بهار تصورم عوض شد، کتابخانه‌ به‌عنوان یک نهاد فرهنگی هم می‌تواند محلی برای انجام کارهای هنری و دستی باشد و هم محلی برای فعالیت‌های قرآنی و یا حتی محل اجتماع کشاورزان یک روستا برای پیگیری امور مربوط به کارشان و هم محل جذب دانش‌آموزان.

وقتی در فضای کتابخانه این امور انجام شود توجه به کتابخوانی و کتاب نیز بیش از پیش مورد توجه قرار می‌گیرد، تور رسانه‌ای که برای بازدید از کتابخانه‌ها برگزار شد، در کنار آشنایی با محیط کتابخانه‌های این شهرستان برای ما تلنگری بود تا بیشتر از قبل با یار مهربان دوستی کنیم.

و اما تور کتابخانه‌گردی‌مان تمام شد. و یاد گرفتیم ما همانیم که می‌خوانیم.

انتهای پیام
captcha