وقتی تمام وجودت به عطر خدا معطر میشود نورانیتی خاص مسیرت را روشن میکند و راهت را پیدا میکنی، گذری بر تاریخ نشان داده کسانی که به نورانیت قرآن کریم راه و مسیر خود را پیدا کرده و در اذهان و تاریخ ماندگار شده و بعد از سالها و قرنها هنوز هم نام جاویدانشان بر تاریک این سرزمین میدرخشد.
روایت امروز ایکنا از جوان دهه هفتادی و نخبه علمی، قرآنی و موفق از روستای ترمیانک در 28 کیلومتری شهرستان تویسرکان است، یکی از روستاهای زیبا و با سبقه فرهنگی و قرآنی که حدود 700 نفر جمعیت دارد و خانه قرآنی این روستا که فقط یک سال است از تأسیس آن میگذرد با کمترین امکانات و دست خالی حالا برای خودش نام و آوازهای پیدا کرده و به برکت این خانه قرآنی این روستا نورانیتی خاص دارد.
میهمان گفتوگوی صمیمی ایکنا علیرضا آئینهوند است، جوان نخبهای که امسال از بین 750 جوان نخبه همدان بهعنوان جوان برتر سال شناخته و مورد تقدیر قرار گرفت. او بهعنوان یک نخبه قرآنی، علمی و فرهنگی، تلاش کرده تا در مسیر ترویج فرهنگ قرآنی به شیوهای نوین و اثرگذار عمل کند.
علیرضا آئینهوند، متولد سال 73 در روستای ترمیانک و در یک خانواده مذهبی و متدین و انقلابی هستم. پدر و پدربزرگم از بنیانگذاران کارهای خیر و واقفان در روستا بودهاند و این روحیه جهادی در خانواده ما نسل به نسل ادامه پیدا کرده است و من از همان کودکی آموختم که زندگی فقط برای خودت نیست، بلکه باید برای دیگران هم مفید باشی.
پدرم کار کشاورزی دارد و من هم با توجه به سختیهای روستا بحمدالله با همه مشکلات، مسافت طولانی و کمبود امکانات آموزشی و نبود حتی حمل و نقل مناسب مسیر تحصیل را ادامه دادم و توانستم در رشته مهندسی برق قدرت در مقطع کارشناسی و سپس رشته فیزیک با گرایش اپتیک و لیزر در مقطع کارشناسی ارشد تحصیل کنم. علاقه من به علم و فناوری باعث شد که علاوه بر تحصیلات، در حوزههای فناوریهای نوین و ایدهپردازی علمی نیز فعالیت داشته باشم.
همچنین توانستم در سطح ملی به موفقیتهای مختلفی دست پیدا کنم، از یکی از دانشگاههای خارج از کشور پیشنهاد تحصیل داشتم، اما ترجیح دادم در کشور خودم بمانم و برای پیشرفت ایران اسلامی تلاش کنم، در جشنوارهها و رویدادهای علمی و فرهنگی مطرح شوم و ایدههایی ارائه دهم که در سطح کشور مورد توجه قرار بگیرد.
قرار است در مقطع دکترا ادامه تحصیل بدهم، در کنار فعالیتهای علمی، در حوزه برنامهنویسی اندروید نیز تخصص دارم و همیشه تلاش کرده که از دانش و تواناییهایم برای پیشرفت خودم و جامعهام استفاده کنم.
امسال نیز بهعنوان جوان برتر سال انتخاب و جايزه جوان برتر سال ۱۴۰۳ بهمناسبت روز جوان را در استان دریافت کردم، یکی از موفقیتهایم کسب رتبه نخست در دومین رویداد ملی سوغات اربعین به همت دانشگاه صنعتی شریف در بخش ایدههای علمی و فناورانه بود که در این رقابت، صدها ایده از سراسر کشور ارسال شد و تنها تعداد محدودی به مرحله داوری نهایی رسید و در نهایت، ایده بنده بهعنوان تنها طرح برگزیده در بخش علمی، فناورانه معرفی شد.
علاوه بر این رویدادها، همواره در سطوح ملی و کشوری، موفقیتهایی زیادی را کسب کرده و در رویدادهای ملی «رشد آوند و همت» نیز بهعنوان برگزیده معرفی شدم و همچنین طرحهای نوآورانه و تحولآفرینی در حوزههای مختلف ارائه دادهام که برخی از آنها در سطح ملی مطرح شدهاند.
در دومین گردهمایی ایدهپردازان قرآنی کانون مدارس اسلامی بهعنوان برگزیده این رویداد مورد تقدیر قرار گرفتم. همچنین با مجمع بینالمللی دعوت جهانی به قرآن کریم هم همکاری داشتم؛ این مجمع وابسته به سازمان فرهنگی فروغ اندیشه نور با مجوز رسمی است؛ مجمع به همت جمعی از متخصصان و کارشناسان مجمع بینالمللی دعوت جهانی قرآن کریم، دورههایی در جهت فهم معانی آیات و تدبر و تأمل شایسته در قرآن کریم و روایات اهل بیت(ع) در تمام عرصههای مختلف زندگی دارد، درواقع گواهینامه این مجمع هم به خاطر اقدامات قرآنی که داشتم بوده است.
همچنین در نهمین همایش دانشجویی بررسی فرهنگ سلامت از منظر قرآن و حدیث که در دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران برگزار شد بهعنوان نماینده دانشجویی با کمیته اجرایی همایش همکاری داشتم.
در حال حاضر بنده بهعنوان مدیر کانون فرهنگی هنری قمر بنیهاشم(ع) و مسئول خانه قرآن فاطمهالزهرا(س) فعالیت دارم، سالها سابقه فرماندهی پایگاه مقاومت بسیج مسلم بن عقیل(ع) را نیز در کارنامهام دارم. کانون فرهنگی و هنری قمر بنیهاشم(ع) روستای ترمیانک حدود یک سال است که مجوز فعالیت گرفته و جزء کانونهای تازه تأسیس است، اما قبل از آن بنده بهعنوان فرمانده پایگاه بسیج نسبت به برگزاری برنامههای مختلف فرهنگی و مذهبی اقدام کرده، همچنین پیشگیری از آسیبهای اجتماعی یکی از مهمترین اهداف کانون بوده و در این زمینه با ایجاد کانون و پایگاه بسیج تا حدود بالایی توانسته در این حوزه موفق عمل کنیم.
در این کانون مراسم ملی و مذهبی، کلاسهای قرآنی و آموزشی، کلاسهای علمی، مشاوره، کنکور، کارهای تخصصی و مهارتی و... برگزار میشود. البته فعالیتهای کانون در قالب یک گروه جهادی با عنوان گروه جهادی «شهید حججی» قبل از فعالیت کانون انجام و اقدامات ارزشمند جهادی در حوزههای مختلف عمرانی، فرهنگی و... انجام شده است.
خانه قرآن فاطمهالزهرا(س) در اسفندماه سال ۱۴۰۲ تأسیس شد؛ هدف اصلی ایجاد این خانه قرآن، ترویج فرهنگ قرآنی در این روستا بهویژه قشر جوان و نوجوان است، فعالیتهای خانه قرآن فاطمهالزهرا(س) براساس آموزههای الهی بنا شده و رسالت خود را از قرآن کریم الهام گرفته است، تلاش این است که با آموزش اصولی و کاربردی قرآن، نسلی آگاه و مأنوس با کلام الهی تربیت شوند. پیش از تأسیس این خانه قرآن، سالها بهصورت جهادی در عرصه آموزش و ترویج قرآن فعال بوده و امروز با تجربهای گرانبها، مسیر جدیدی را برای تربیت قرآنی هموار کرده است.
خانه قرآن فاطمهالزهرا(س) تحت نظارت سازمان تبلیغات اسلامی فعالیت میکند و در چارچوب سیاستهای این سازمان به ارائه خدمات قرآنی میپردازد.
پیش از تأسیس خانه قرآن نیز چندین سال بهصورت جهادی در زمینه آموزش و ترویج قرآن فعالیت داشتم و در برنامههای مختلف قرآنی مشارکت میکردم.
در طول این مدت، محافل قرآنی متعددی برای بانوان، نوجوانان، جوانان و پیشکسوتان برگزار شده است. این محافل بیشتر بهصورت حلقههای قرآنی بوده که در آنها از قاریان برجسته برای اجرای برنامهها استفاده شده است، همچنین در ماه مبارک رمضان، کلاسهای آموزش قرآن، تلاوت و نشستهای مذهبی همراه با حضور روحانیون برگزار شده است.
همانطور که خداوند در آیه 52 سوره مبارکه شوری میفرماید: «وَکَذَٰلِکَ أَوْحَیْنَا إِلَیْکَ رُوحًا مِّنْ أَمْرِنَا ۚ مَا کُنتَ تَدْرِی مَا الْکِتَابُ وَلَا الْإِیمَانُ وَلَٰکِن جَعَلْنَاهُ نُورًا نَّهْدِی بِهِ مَن نَّشَاءُ مِنْ عِبَادِنَا ۚ وَإِنَّکَ لَتَهْدِی إِلَىٰ صِرَاطٍ مُّسْتَقِیم؛ و اینگونه، روحی از فرمان خود را بر تو وحی کردیم. تو نمیدانستی کتاب چیست و ایمان کدام است، ولی ما آن را نوری قرار دادیم که هر کس از بندگانمان را بخواهیم، بهوسیله آن هدایت میکنیم، و یقیناً تو به راه راست هدایت میکنی.» این آیه برای من و تمامی فعالان قرآنی، یک مسئولیت بزرگ را یادآوری میکند، قرآن نوری است که اگر جامعه به آن متصل شود، از تاریکیهای جهل، فساد و انحراف نجات مییابد، رسالت ما این است که این نور را در قلبها زنده کنیم و نسل جدید را با این هدایت آسمانی آشنا سازیم.
دو برنامه کلیدی را در دستور دارم که قصد داریم تعدادی از متربیان قرآنی را به دورههای مربیگری قرآن اعزام کنیم تا بتوانند در آینده، خودشان نسل جدیدی از مربیان را تربیت کنند و همچنین هوشمندسازی آموزش قرآن از برنامههای دیگر است که شخصاً قصد دارم با استفاده از هوش مصنوعی و برنامهنویسی موبایل، حوزه آموزش قرآن را متحول کنم، امروزه با توسعه تکنولوژی، دیگر نمیتوان با شیوههای سنتی 40 سال پیش، نسل جدید را به قرآن جذب کرد. بنابراین، باید آموزش قرآن را متناسب با شرایط جامعه و ابزارهای دیجیتال ارائه داد.
بیش از یکصد نفر از بانوان و کودکان در حلقههای قرآنی عضو هستند و بهصورت مستمر در فعالیتهای قرآنی شرکت میکنند.
خداوند در آیه 125 سوره مبارکه نحل میفرماید: «ادْعُ إِلَىٰ سَبِیلِ رَبِّکَ بِالْحِکْمَةِ وَالْمَوْعِظَةِ الْحَسَنَةِ وَجَادِلْهُم بِالَّتِی هِیَ أَحْسَنُ؛ با حکمت و اندرز نیکو به راه پروردگارت دعوت کن، و با آنان به شیوهای که نیکوتر است، گفتوگو و مناظره نما.»
امروزه روشهای سنتی آموزش قرآن دیگر کافی نیستند، ما باید با حکمت و استراتژی جدید و با استفاده از فناوریهای روز، نسل جدید را با قرآن آشنا کنیم. هوش مصنوعی، اپلیکیشنهای تعاملی و روشهای دیجیتال ابزارهایی هستند که میتوانند تبلیغ دین را در این عصر مؤثرتر کنند.
انتظار دارم که مسئولان حمایت بیشتری از خانههای قرآن، بهویژه در تأمین امکانات آموزشی، حمایت مالی از برنامههای قرآنی و توسعه زیرساختهای لازم برای فعالیتهای قرآنی دیجیتال داشته باشند. همچنین، لازم است که نگاه ویژهای به هوشمندسازی آموزش قرآن داشته باشند و به جای حمایت صرف از روشهای قدیمی، زیرساختهای دیجیتال آموزش قرآن را جدی بگیرند، از ایدههای نوین در این حوزه حمایت کنند؛ در بسیاری از کشورها، فناوریهای نوین به کمک آموزشهای دینی آمدهاند و وقت آن رسیده که ایران نیز در این مسیر پیشرو باشد.
انتظار میرود که مدیران و مسئولان، توجه ویژهای به نخبگان جامعه و تحصیلکردگان داشته باشند، چراکه سرمایهگذاری بر روی چنین استعدادهایی، آینده فرهنگی و قرآنی کشور را تضمین خواهد کرد.
گفتوگو از فاطمه رحمتی
انتهای پیام