چهلوششمین دوره مسابقات قرآن اوقاف در دو بخش آوایی و معارفی با رقابت ۸۰ نفر از سطح استان همدان در بخش آوایی و 300 نفر در بخش معارفی برگزار شد. نفرات برتر این مسابقات قرآنی که در رشتههای قرائت، ترتیل، حفظ ۵ جزء، حفظ ۱۰ جزء، حفظ ۲۰ جزء و حفظ کل، دعاخوانی، اذان و تواشیح و تفسیر قرآن، تفسیر نهجالبلاغه و تفسیر صحیفه سجادیه همدان برگزار شد، در مرحله کشوری به رقابت با نفرات برتر سایر استانها خواهند پرداخت.
بهمنظور ارتقای سطح متسابقان همدانی، ایکنا بر آن شد ضمن بررسی روند برگزاری مسابقات و سطح آن در استان همدان، نقاط قوت و ضعف این دور از مسابقات را بررسی کرده و به تحلیل آن بپردازد.
فاطمه پرویزی نصرت، داور چهلوششمین دوره مسابقات قرآن اوقاف در همدان در گفتوگو با ایکنا از همدان، با تأکید بر اینکه همدان از استعدادهای قرآنی خوبی برخوردار است، اظهار کرد: متأسفانه با وجود تنظیم سند قرآنی و زمینههای لازم برای پیشرفت، استان همدان نسبت به سایر استانها در برگزاری مسابقات، نظم مسابقات و مدیریت مالی آنها با ضعف جدی مواجه است. این امر مدیریت مسئولان قرآنی و فرهنگی استان را میطلبد.
وی درباره مسابقات قرآن اوقاف گفت: از نقاط قوت این مسابقات میتوان به حضور استاد راهنما در بخش مسابقات اشاره کرد، این برنامه ابداعی بود که در سالیان گذشته شاهد چنین چیزی نبودیم. در طول یک سال گذشته همواره به فعالان قرآنی انگیزه میدادم که در مسابقات قرآن اوقاف شرکت کنند، چراکه تقریبا بالاترین سطح مسابقات کشور را شامل میشود، در این دوره سطح شرکتکنندگان در ترتیل و تحقیق بهتر از سالهای گذشته بود، بهطوری که میتوان گفت از منظر کیفی نسبت به سالیان گذشته بهتر شده بود.
پرویزی با بیان اینکه هر ساله داورانی از مرکز برای داوری این مسابقات و نظارت بر آن به استان میآمدند، اما امسال شاهد چنین رویدادی نبودیم، گفت: با آمدن داوران کشوری شرکتکنندگان با جدیدترین آییننامهها آشنا میشوند و خود را با سایر افراد کشور میسنجند.
این داور قرآنی با اشاره به اینکه عدم مدیریت زمان یکی از مهمترین اشکالات این دور از مسابقات در بخش استانی بود، افزود: داوران از ساعت 7:30 در محل برگزاری آزمون حاضر بودند، اما ساعت ۹:۳۰ افتتاحییه مسابقات را برگزار کردند؛ این در حالی بود که تعداد شرکتکنندگان زیاد نبود، اما مسابقات تا ساعت 16 طول کشید.
وی بیان کرد: مکان آستان مقدس امامزاده عبدالله(ع) از منظر امکانات برای این دست از مسابقات ضعف دارد. تردد زائران، نبود سیستم صوتی مناسب و فضای نامناسب بهعنوان سالن برگزاری مسابقات از جمله این محدویتهاست؛ این عوامل موجب میشود نفرات برتر آنطور که باید در مسابقات کشوری آماده نباشند و یا مسابقات را جدی نگیرند و از طرف دیگر شاهد درخشش افرادی از استان نباشیم.
حسن حسینزاده از دیگر داوران چهلوششمین دوره مسابقات قرآن اوقاف نیز در ادامه به خبرنگار ایکنا گفت: در این دوره از مسابقات شاهد رشد خاصی در کمیت و کیفیت مسابقات نبودیم. متسابقان تقریباً همان چهرههای سالهای گذشته بودند و ما به ندرت چهرههای جدید قرآنی مشاهده کردیم. از منظر کیفی نیز شاهد رشد چندانی نبودیم، چراکه متأسفانه دورههای تخصصی ویژه و دورههای توجیهی برای این افراد برگزار نمیشود.
وی کم بودن تعداد جلسات قرآنی را عامل مهمی در رشد نیافتن متسابقان دانست و افزود: استعدادهای خوبی در شهرستانهای مختلف داریم، اما متأسفانه شناسایی نمیشوند این امر مستلزم حضور فعالان و مسئولان قرآنی در برنامههای قرآنی شهرستانهاست. یکی از راهکارها این است که اساتید برجسته استان بهصورت چرخشی در مسابقات قرآنی و سایر برنامههای قرآنی شهرستانها شرکت کنند و همچون هیئت داوری به انتخاب افراد و استعدادیابی و نشان دادن سمت و سو به آنها را داشته باشند.
حسینزاده با بیان اینکه سطح مسابقات را در درجه عالی ندیدم، گفت: یکی از مشکلات در برگزاری مسابقات تردد زائران و سر و صداهای موجود در محیط بود. متسابقانی که یک سال زحمت میکشند نباید با از بین رفتن سکوت جلسه حق آنها ضایع شود. کلیات برگزاری مسابقات قرآن را نظم خوبی پوشش میداد، اما گاهی ناهماهنگیها و تردد زائران و سر و صدای محیط سکوت را بر هم میزد.
انتهای پیام