جلال تلطفی، مسئول جامعه ایمانی مشعر و از مداحان استان همدان در گفتوگو با ایکنا از همدان با تأکید بر اینکه مداحان نباید روضههای هر مداحی را مستندی برای خودشان قرار دهند، چراکه بیشتر آفتها و بدعتگذاریهایی که در حوزه مداحی بهوجود میآید به علت الگو قرار دادن روضههای مداحان دیگر است، گفت: مطالعه چاشنی اصلی مداحی است.
وی بیان کرد: توصیه میکنم مداحان با مطالعه کتابهایی همچون منتهی الآمال شیخ عباس قمی علوم خود را ارتقا دهند و یا روضههای مداحان با تجربه و اهل مطالعه را الگوی مداحی خود قرار دهند.
تلطفی درباره ویژگیهای یک مداح انقلابی گفت: یک مداح طراز انقلاب مداحی است که گوشش به فرمان ولی فقیه باشد و بتواند به پیشبرد اهداف انقلاب کمک کند. بهعنوان نمونه مداحان میتوانند در حوزه جهاد تبیین به خوبی وارد شوند و در حقیقت مداحی فرصت بسیار مغتنمی برای تبیینگری است.
مسئول جامعه ایمانی مشعر همدان تصریح کرد: در عصر کنونی مستند خواندن روضهها برای یک مداح امری واجب و ضروری است، چراکه امروزه عصر اطلاعات بوده و مردم به یک جمله ساده در فضای سایبری بهراحتی دسترسی پیدا کرده و آن را تجزیه و تحلیل میکنند، بنابراین مداحی که مستند نخواند دچار مشکل خواهد شد.
وی با تأکید بر اینکه مداحان یکی از مؤثرترین افراد برای انتقال فرهنگ عاشورا و اهل بیت(ع) هستند، افزود: در حقیقت میتوان گفت مداحی یک پدیده است که در جوامع دیگر شاهد آن نیستیم؛ مداحان پیشکسوت و پیرغلامان به مداحان جدید عنوان جارچیان امام حسین(ع) را میدهند، این افراد وظیفه و رسالت انتقال فرهنگ عاشورایی را بر عهده دارند و با بیان شعر و مصائب اهل بیت(ع) میتوانند این فرهنگ را توسعه دهند.
تلطفی انتقال فرهنگ عاشورا را از مهمترین وظایف مداحان بیان کرد و گفت: برای اجرای چنین مسئولیت درستی مداحان باید با فلسفه و هدف عاشورا آشنا باشند، چراکه رسالت اصلی انتقال این فرهنگ اصلی قیام سیدالشهدا(ع) بر عهده مداحان است.
این مداح پیشکسوت همدانی با بیان اینکه متأسفانه امروزه آسیبهای بسیاری متوجه قشر مداحان است، اظهار کرد: استفاده از سبکهای غلط در مداحی، انتخاب روشهای نادرست در سینهزنی، تعیین نرخ مشخص و بسیار بالا برای مداحی کردن و استفاده نادرست از این ظرفیت عظیم در زمینه اشعار نامناسب که جایگاه شیعه را مخدوش میکند و اهانت به دین اسلام است، همگی از جمله آسیبهایی بوده که متوجه قشر مداحان است.
وی با تأکید بر اینکه از هر روشی نمیتوان در مداحی تقلید کرد، گفت: تأکید ما به مداحان این است که همواره عزاداری اباعبدالله(ع) را به شیوه سنتی انجام دهند، گرچه این امر منافاتی با نوآوری در مداحی ندارد، منظور این است چارچوب سنتی و شاکله اصلی قدیمی را باید حفظ کنیم و در موارد جزئی نوآوری را انجام دهیم و بهصورت عکس، این نوآوریها هم منافاتی با عزاداری سنتی و پیروی از روش گذشتگان ندارد.
تلطفی با ذکر این نکته که اصلیترین شاخصه یک مداح اخلاص است، افزود: اگر یک مداح اخلاص داشته باشد و حقیقت این مطلب را بداند که برای چه کسی مداحی میکند و نیتش صرفا رضای خداوند و بیان معارف اهل بیت(ع) باشد، اصلیترین شاخصه یک مداح که همان اخلاص است را خواهد داشت. ویژگیهای دیگری همچون صدا، استفاده از سبکهای مختلف مداحی، محفوظات شعری، اطلاعات و... همگی در اولویتهای بعدی قرار دارند.
وی ادامه داد: بنابراین یک مداح باید در زمینه خودسازی اقدام کند. این بالاترین و مهمترین کاری است که یک مداح باید انجام دهد. خودسازی معنوی، یک قلب پاک، درون پاک لازمه کار است؛ به عبارتی خلوت و جلوت مداح باید یکی باشد. همچنین انس با قرآن لازمه کار یک مداح خوب است؛ متأسفانه برخی هیئتهای ما از ارتباط با قرآن محروم هستند، در حالی که در گذشته هیئت کار خود را با جلسه قرآن آغاز میکرد. بنابراین، یک مداح خوب ابتدا باید خود تسلط درست به تلاوت قرآن داشته باشد و سپس در هیئتها جایگاه قرآن را ترویج دهد و خود آغازکننده قرائت قرآن در هیئت باشد.
انتهای پیام