طی محرم سال گذشته، تعدادی از اصحاب سیدالشهدا(ع) معرفی شدن. خبرگزاری ایکنا از همدان در ماه محرم سال جاری نیز به بررسی برخی دیگر از اصحاب حسین بن علی(ع) میپردازد. حجتالاسلام سجاد جمشیدی، پژوهشگر و مدرس مؤسسه کلامی «احیا» به معرفی ویژگیها و ابعادی از شخصیت حضرت علیاکبر(ع) پرداخته است که مشروح آن را میخوانیم:
یکی از ممتازترین شهدا و یاران اباعبداللهالحسین(ع) حضرت علیاکبر(ع) فرزند ارشد سیدالشهدا(ع) است. در بین فاطمیانی که در کربلا شهید شدند حضرت علیاکبر(ع) از همه بزرگتر بودند، به همین جهت اکبرالفاطمیین به ایشان لقب دادند، این فرزند ارشد امام حسین(ع) از چنان امتیازی برخوردار بودند که در زیارت عاشورا در فقره پایانی آن زمانی که به امام حسین(ع) سلام میدهیم بعد از آن به صورت جداگانه از دیگر شهدای کربلا مخصوصاً به ایشان هم سلام میدهیم و میگوییم «السلام علی الحسین و علی علی بن الحسین» و منظور از علی بن الحسین در اینجا حضرت علی اکبر(ع) است.
یکی از تعابیری که عظمت جایگاه حضرت علی اکبر(ع) را نشان میدهد و بر مقام عصمت ایشان دلالت دارد همان جمله معروفی است که سالار شهیدان موقع به میدان رفتن حضرت علی اکبر(ع) دربارهشان فرمودند «اللهم اشهد فقد برز اليهم غلام اشبه الناس خَلقاً و خُلقاً و مَنطقاً برسولك که خدایا تو شاهد باش که جوانی را به میدان میرود که شبیهترین مردم به رسولت از جهت خلقت، اخلاق و منطق است.»
بیشتر بخوانید:
کسی که از جهت خلق شبیهترین مردم است به رسول خدا به حسب موازین باید دارای مقام عصمت باشد، کسی که کدورت و آلودگی در وجودش باشد، نمیتواند شبیهترین مردم از جهت اخلاق و رفتاربه رسول الله(ص) باشد.
ما یک خَلق داریم و یک خُلق؛ خَلق صورت ظاهری انسان است و خُلق صورت باطنی انسان و سیرت انسان است. اینکه کسی از جهت ظاهری شبیه پدربزرگش که پیامبر بوده است، هنر نیست. هنر حضرت علیاکبر(ع) این بود که از جهت خُلق و اخلاق و رفتار و منش خودش را شبیه پیامبر کرده بود یعنی سیرت او شبیهترین سیرت به پیامبر اعظم(ص) بود.
پیامبری که قرآن از او به الگوی حسنه تعبیر نموده است و درباره او فرموده «لقد كان لكم فی رسول الله اسوة حسنة» قرآن کریم درباره اخلاق این پیامبر فرموده است «انک لعلٰی خُلقٍ عظیم» (سوره قلم / آیه 4).
حال حضرت علیاکبر(ع) شبیهترین افراد به چنین پیامبری است که قرآن درباره او چنین تعابیر بزرگی را بیان کرده است و برای فهمیدن عظمت وجودی علیاکبر(ع) باید عظمت پیامبر را بفهمیم که علیاکبر(ع) شبیه چنین شخصی بوده است.
با استفاده از آیات ذکر شده معلوم میشود، اگر کسی میخواهد انسان کامل شود و به قُرب حضرت حق برسد، باید پیامبر اکرم(ص) را الگوی خودش قرار دهدو زندگیاش اهدافش، عقایدش و اخلاقش را با نبی خاتم هماهنگ نماید تا به تکامل رسیده و سعادتمند شود.
در این میان حضرت علیاکبر(ع) در تنظیم زندگیاش با بزرگترین الگوی بشریت گوی سبقت را از امت ربوده و نزدیکترین افراد به خُلق عظیم شده است.
خُلقی که در آن حرص و طمع، حسادت، تکبر و غرور، ترس، بیحیایی و دیگر صفات رذیله نیست، بلکه مزین است به سخاوت، عفت، شجاعت، تواضع، عدالت و این هنر مردان الهی است.
انتهای پیام